RSS Feed

55. Bundesliga szezon

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 15. 8:00:55 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 55. Bundesliga szezon

A magyar foci nívójára tekintettel jegyezzük fel, hogy a másodosztályú német labdarúgó bajnokság már július végén elstartol. A világszerte érdeklődéssel követett top Bundesliga meccsek nyitánya pedig augusztus 18-án lesz az Európai Unió legnépesebb, sportos tagállamában. A lelátókra több százezer drukkert várnak azon a nyári hétvégén. Irigykedhetünk!

A 83 milliós Németországban kétségtelenül a foci a legkedveltebb sportág. Négy világbajnoki címmel ezen nem is lehet csodálkozni! 2017-ben az első osztályban szereplő labdazsonglőrök között számos honfitársunk is sikeres volt. Az aktuális Bundesliga idény május 20-án zárult. Folyt. köv. augusztus második felében.
Amióta Szabics Imre 2003-ban felöltötte magára a VfB Stuttgart mezét, rengeteg nemzetközi rangadón jeleskedett az NSZK válogatottja. Míg Magyarországot nem kényeztetik a foci istenek (a tavalyi EB diadalokat leszámítva), addig idegenlégiósként jól megállják helyüket az EU legnépesebb, sportos tagállamában a magyar srácok. Miközben – Graz után és előtt – az évezred elején Stuttgartban, Kölnben, Mainzban, majd 2007 és 2010 között bő félszáz alkalommal az FC Augsburg színeiben gurigázott a márciusban 36. születésnapját ünnepelt Szabics (aki most Ausztriában pályaedző), addig Dárdai Pál a Spreenél rúgta a bőrt.
Pali – túl a negyvenen –  régi klubja, a berlini Hertha BSC vezetőedzője. A másodosztályból a Bundesliga élmezőnyébe magát felkűzdő multikulti gárda 2017-ben is az egyetlen fővárosi csapat a másféltucat topteam között. A magyar tréner szorgalmát, szerénységét, őszinteségét a drukkerek, a Hertha játékosok és a riválisok egyaránt díjazzák. Paliról e hetekben elismerően szólt a német Inforadio egyik müsorában Jogi Löw szövetségi kapitány is. „Pál munkája, csapata teljesítménye kitünő volt az 54. Bundesliga idényben” - hallottuk a germán nemzeti tizenegy karmesterétől, akinek szerződését már 2020-ig meghosszabbították.
A német labdarúgó tabellát az elmúlt hónapokban felváltva vezette az FC Bayern és az RB Leipzig. Míg a müncheni stoplis brigádban nincs magyar állampolgár, addig a lipcsei siker klubban főszerepet játszik egy honfitársunk. A másodosztályból a múlt évben a csúcsra érkezett szász csapat 2017 elején a bajorok mögött telelt. S az 55. Bundesliga szezont startjáig is ott vakációzik. Az ezüst érmes placc nem kis részben Gulácsi Péternek köszönhető. A 27. születésnapját nemrégiben ünnepelt egykori MTK portás az FC Liverpooltól a Red Bull Salzburgig az angol és az osztrák sportbarátoknak is bemutatkozott, mielőtt a hajdani NDK álomszép tájaira költözött.
Péternek szinte lehetetlen volt gól lőni 2016-ban, s folytatódott a sikerszériája az 54. Bundesliga második félidejében is. Mi tagadás, 27 esztendővel a két német állam újraegyesítése után is komoly nyugat kontra kelet csaták dúlnak a gyepen. Így lesz ez a 2018-as oroszországi VB-t megelőző idényben is. Hoppá, s még egy magyar név desszertnek: az áprilisban tortáján 34 gyertyát elfújt – korábbi  válogatott  játékosunk – Huszti Szabolcs az Eintracht Frankurt gárdáját erősíti tavaly óta. A remek középpályás a Hannoverben szerzett tapasztalatait is ügyesen kamatoztatja a Majna-parti egyesület színeiben. Bravó fiúk, csak így tovább!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ