RSS Feed

Oscar-díjas magány

Csontos Tibor - 2017. 06. 23. 8:00:34 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Oscar-díjas magány

"Ha kint maradok, milliomos lettem volna, de én ilyen lökött vagyok, és a hazámat választottam. Számomra kiderült, nem jó ez így." E gondolatait tette közzé a közösségi oldalon Udvardy Anna, az Oscar-díjas Mindenki című, Deák Kristóf által rendezett rövidfilm producere, aki úgy tapasztalja, hogy amióta megkapták az amerikai filmakadémiai elismerést, bajt bajra halmoz. Nem volt elég például, hogy az Oscar-díjjal a kezében tizenhárom órát utazott a repülőgép turistaosztályán.

Emlékeznek, a Mindenki az a rövidfilm, melyben egy iskolai kórus fellázad a kórusversenyen minden áron nyerni akaró karvezető módszere ellen. A jelek szerint a Mindenki rendezőjének, Deák Kristófnak nem keveset hozott a konyhára az Oscar, hiszen leszerződött egy hollywoodi ügynökséghez és produkciós céghez, ami azt jelenti, hogy ez a Gotham Group nevű cég képviseli majd az aranyszobros magyar filmest. Udvardy Anna producernek viszont az a mosolya, amellyel boldogan ott állt az Oscar-gála színpadán a rendező mellett, hazatérte után azonmód eltűnt. Az általa sorolt okok legfeljebb őt lephették meg, csupa ismerős dolgot sorolt és mi legfeljebb azon csodálkozunk, hogy Udvardy Anna csodálkozik. 


"Rengeteg ember utál, sokan irigyelnek, pedig nincs mit. Nem kaptam mást, csak ezt a szobrot. Ez csak akkor ér valamit, ha kint maradok. Már a repülőn éreztem, hogy nem jó ez így. Senki nem hitte el, hogy egy Oscar-díjjal a kezemben turistaosztályon utaztam 13 órán át. Azt hitték, hogy szuvenír. Teltek-múltak a napok – igen, sokan gratuláltak –, és sok barátot elvesztettem. Igen, sokról kiderült, hogy nagyon jó barát. Magam és a helyzetem nem változott, csak itt áll egy szobor a szobámban. Azóta elvesztettem egy pert is, ami addig úgy nézett ki, hogy rendben volt. Mindenki azt hiszi, milliomos lettem, még az ismerőseim is, pedig nem. Ha kint maradtam volna, akkor igen, de én ilyen lökött vagyok, és a hazámat választottam. Számomra kiderült, nem jó ez így. De hogyan tovább?" – tette közé gondolatfutamát a Facebook-oldalán a producer.

Íme, egy Oscar-díjas magányossága, mely magányosság ennek a szobornak a társaságában legfeljebb csak Magyarországon érezhető. Mert hát vajon mennyien lehetnek azok az Oscar-díjasok, akik hazatérésük után hasonló gondolatokat írhattak le? Mintha nemzeti karakterünkbe kódolva lenne az irigység, és persze, kódolva is vagyon. Politikai felhangok vagy azok nélkül is, e tájékon általában nem szokás örülni a másik sikerének, amely siker minél inkább világra szóló, az irigység sárgája annál erősebb és vakítóbb. Unalmas lenne megismételni a prófétaság és a hazai terep közismert és közhelyszámba menő összefüggését, A közhelyek igazságát mégsem vonja soha senki kétségbe.  

Fotó: Sheperd Film
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ