RSS Feed

Merkel kontra Schulz

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 12. 8:00:09 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Merkel kontra Schulz

Az e nyáron Németországba látogató magyar turista ne csodálkozzon, ha az utcakép a szokásosnál is tarkább! Az ok egyszerű. Az Európai Unió legnépesebb, 83 milliós tagállama - először a migránsválság óta - szövetségi választásokra készül.

A plakáterdő, az igérgetős vizuális pártpropaganda a mintegy 60 millió szavazásra jogosult német állampolgárt arra buzdítja, hogy koraősszel járuljon az urnákhoz. Leegyszerűsítve arról dönthetnek majd az emberek Európa szívében, hogy kancellárnő marad-e Angela Merkel? A menekültek kontrollálatlan befogadásával, a terror németországi megjelenésével nem kevés „rossz pontot” begyűjtő berlini kormányfő – eddigi – egy tucat esztendőnyi mérlege azért szerintem pozitív. Azt még Orbán Viktor sem akarhatja, hogy Angela helyett a jövőben Martin Schulz irányítsa az NSZK-t! Az a Brüsszelből a Spree-hez katapultált egykori EU-s frontember, aki számos alkalommal bírálta a magyar miniszterelnök illiberális stílusát, a demokrácia megnyirbálását. S ezt kancellárként sem mulasztaná el a szocdemek jelőltje. Szóval Budapesten is lehet izgulni a Bundestag vokscsata kimenetelén!

Három héttel az őszi, németországi parlamenti választások előtt élő tévévitában méri össze erejét Angela Merkel (CDU) és kihívója, Schulz (SPD). Aki teheti-érti, nézze meg a műsort melyet több csatorna is sugároz majd az Európai Unióban. A szeptember 3-i szópárbaj előtt már javában zajlik az egymásnak feszülés – tarka plakátoktól színes Németország. A mostani kampányt kicsit bonyolítja, hogy a kereszténydemokrata kancellárnő negyedik esztendeje nagykoalíciót irányít Berlinben, ahol a szocdemek a juniorpartnerek. Szóval különösen kemény hónapok várnak Merkelre. Ha most nyáron lenne a voksviadal az EU legnépesebb államában, akkor a kancellárnő vezette CDU és testvérpártja a bajor CSU a szavazatok mintegy 36 százalékát söpörné be. 

A nagykoalíciós partner SPD (27 %) hátránya szinte behozhatatlan. Míg Angela Merkel a legismertebb politikus hazájában, a kormányfő szocdem helyettese, a külügyi tárca új irányítója, Sigmar Gabriel csupán negyedik-ötödik a germán toplistán. Ezért is indítják a Brüsszelből Berlinbe költözött Schulzot kancellárjelőltként. A Bundestag karcsú ellenzékét képviselő Balosok (10 %) és a Zöldek (6 %) reménye ma csekély arra, hogy hamarosan kormányerővé válhassanak. A szélsőségesen radikális, euro- és idegenellenes AfD új szereplőként a voksok 10-12 százalékára számíthat pillanatnyilag. Ám a Németországnak „alternatívát” kínáló pártban nincs egység. A szeptember 24-i alsóházi választás esélyt ad a liberálisoknak (FDP), hogy négy esztendőnyi kényszerszünet után ismét visszakerülhessenek a Bundestagba.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ