RSS Feed

Münchhausen a moziban

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 09. 8:39:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Münchhausen a moziban

Technikai trükkjeivel, színvilágával, meseszövésével korát megelőző film volt a második világháború alatt bemutatott Münchhausen. A nagyokat lódító német báró kalandjait egy magyar rendező, Baky József révén kedvelték meg a mozirajongók. Kár, hogy Baky csak a német filmiskolákban tananyag. Holott a háború végén forgatott Via Mala című moziját a nácik betiltották, s az NDK-ban is csak 1948-ban kezdték vetíteni.

Szép hagyomány a német nyelvterületen, hogy számos tévécsatorna időről-időre újra levetíti a hazudozó germán arisztokrata érdekes, színes celuloid meséjét. Azt kevesen tudják, hogy a film Bajorországban elhunyt alkotója magyar volt... Hosszú, izgalmas és változatos út vezette el a Zomboron 1902-ben született Baky Józsefet a nemzetközi ismertségre szert tett Münchhausen 1943-as premierjéig. Többször váltott országot s szakmát a jó technikai érzékkel rendelkező ifjú.

Budapestre a trianoni döntés után költözött, hiszen Bácskát Jugoszláviához csatolták 1920-ban. Festőművészi pályára készült, s eközben mozigépészként kereste kenyerét az első világháború letargiáját nyögő magyar fővárosban. Gyors karriert jelez, hogy már huszonévesen a legendás Uránia Filmszínház tulajdonosa lett. Vállalkozása tönkremenetele után Abbáziában – Opatija – az Adria-tengernél lesz szállodaigazgató, jól hasznosítva szerb-horvát és német nyelvtudását.

Még csak 25 esztendős, midőn Berlinbe költözik a Josef von Baky néven újabb karriert kezdő ifjú magyar, aki időközben oltárhoz vezette Németh Júlia énekesnőt. Néhány statisztaszerepbeli szárnypróbálgatást követően, közel kilencven esztendeje lett Bolváry Géza rendező asszisztense a nyughatatlan természetű, sokoldalú fiatalember. Első önálló rendezése az Intermezzo volt. A szórakoztató, zenés produkciót két évre rá, 1938-ban követte a Budapesten forgatott az Asszony válaszúton. A második világháború küszöbén született A varieté csillagai, melynek német és magyar nyelvű verziója is maradt az utókorra. Az óriási sikert követően  rendezhette meg, a Münchhausent. A pazar dekorációjú, színes, kosztümös kalandfilm korát megelőző technikai trükkök segítségével mesélte el a nagyokat füllentő német báró hihetetlen történeteit. Az ágyúgolyón repülő Münchhausen meséje az 1943-as bemutató után még évtizedekkel is lenyűgözi a publikumot.

A háború utolsó hónapjaiban forgatott Via Mala című komor Baky-filmet a náci rezsim betiltotta: Kelet-Németországban is csak 1948-tól vetítették, míg az NSZK-ban '49-ben volt a premierje. Ekkor már önálló filmvállalkozása volt, mely azonban rövid életűnek bizonyult. A magyar művészt 1951-ben a Német Filmdíjjal tüntették ki "A két Lotti" Erich Kästner-adaptációjáért. A megható ikersztorit újabb irodalmi művek megfilmesítése követte. A Bajorországban új hazára lelt Baky József, a közép-európai mozikultúra jelentős személyisége 1966-ban Münchenben halt meg. Régi alkotásai számos filmes iskolában tananyagnak számítanak.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ