RSS Feed

Randi a Világóránál

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 06. 06. 8:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Randi a  Világóránál

Negyvenhét éve, úgy 200 méterre felettem csillogó gömb forgott csigatempóval. Benne kilátóval, étteremmel, kávézóval (Telecafé, már a neve is scifibe illő!) s kíváncsi turistákkal. A berlini Alexon kisfiúként, szinte New Yorkban éreztem magam. Hiszen gyerek voltam még.

Fentről bizony az 1961-ben - akkor születtem - felhúzott berlini fal nyugati oldalára is jól át lehetett látni. Még csak távcső sem kellett! Aztán alant a Világóránál, a szökőkútnál, a földalatti és S-Bahn megállónál divat lett randevúzni. A régi idők emlékeiből jóformán csak a Marienkirche és a városháza, a Rotes Rathaus úszta meg a háborús károkat követő békebeli pusztítást, az „elvtársi helycsinálást”. Minden eltörpült a giga Tévétorony könyékén. Még az 1970-ben felavatott, 125 méteres Interhotel Stadt Berlin korszerű komplexuma is.

Negyedszázaddal a Spree-parti csaták elcsitulta után több, mint ezer szobával várta a vendégeket a Német Demokratikus Köztársaság négycsillagos, pazar szállódája. A pletykák szerint nem csupán a Varsói Szerződés küldöttségei éjszakáztak-nappaloztak előszeretettel az Alexon, hanem a Nato-államok kémjei (krémjei) is. Akik magasvasúttal, netán kocsival percek alatt átbumlizhattak az amerikai-brit-francia övezetből a szovjet zóna centrumába, a Stasi lehallgató brigádok örömére... Aztán 1989 novemberében megrepedt a berlini Mauer, s 1990 őszén újraegyesült Németország. A Fernsehturm szomszédságában a közel negyven emeletes szállodát Forum Hotelre keresztelték át. A tőkeigényes korszerűsítést követően - ki tudja hány „poloskát” és beépített téglát kellett eltávolítani? - a harmadik évezred hajnalán Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz néven került fel a metropolisz térképére a mini felhőkarcoló.

S bizony azóta, hogy Erich Honecker '94-ben örökre lehunyta a szemét a chilei emigrációban, az Alexanderplatz nem előnyére változott. A németes rendnek nyoma sincs a zsúfolt téren. Áruházak, éttermek, büfék, villamosmegállók, koszos aluljárók. Napi átlagban egy-egy erőszakos bűncselekményt regisztrálnak a hatóságok, s idén is aktívak a zsebesek és a dulakodók. A legvéresebb dráma 2012 őszén rázta meg a 3,5 milliós világváros polgárait: a 20 esztendős Jonny K.-t egy diszkólátogatást követően rugdosták halálra. Az áldozat thaiföldi születésű volt, s a részeg támadók is „migrációs gyökerűek” voltak. (Főleg gyökerek!) Noha azóta több lett a rendőr az Alexon, sötétedés után 2017 nyarán is még mindig orosz rulett arrafelé sétálni. Drogosok, alkoholisták, ilyen-olyan cipőfűzős feketebakancsosok, kutyás kéregetők, rablók, balkáni itt a piros, hol a piros játékosok hugyszagú találkahelye ez, ahol a keletnémet diktatúra évtizedeiben több csók, mint pofon csattant.

A belügyi szenátor a kamera rendszer kibővítését látja gyógyírnak, ám a személyiségjogaikért aggódó civilek túl a párizsi, isztambuli, berlini, manchesteri terrorhullámon sem akarnak még több kontrollt Mitte kerületében. Lenne viszont igény az építészeti káosz felszámolására. Az egyik, számomra szimpatikus ötlet szerint tíz darab, másfél száz méter magas felhőkarcoló lehetne megoldás a főváros égető lakáshiányára és a történelmi city rendbe tételére. A seregnyi műemléki tereptárgy meghagyása mellett, megint bontani kellene néhány DDR-időkből származó vasbeton-üveg tévedést. A jövő útja a „felfelé terjeszkedés” lehet. Egy dolog tuti, a szenátus magas épületekben gondolkodik, ha nem is lesz 2020 táján Manhattan Kelet-Berlinből.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ