RSS Feed

Berci Gyulaházán

Csontos Tibor - 2017. 06. 05. 8:27:27 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berci Gyulaházán

Természetesen ezen a május 26-án is felhívta egykori barátja, űrtársa, Valerij Kubaszov özvegyét, hogy megköszönje mindazt, amit a férje, a Kubaszov-család tett érte. Amíg Kubaszov élt, Farkas Bertalan mindig őt hívta először űrutazása első napjának évfordulóján. És az is természetes, hogy még él Farkas Berci nimbusza, az első magyar űrhajós máig érzi a feléje irányuló szeretetet, tiszteletet. Igaz, űrrepülése után 229 szocialista brigád vette fel a nevét...

A MIX Magazin hamarosan megjelenő júniusi számába címlapinterjút készítettünk Farkas Bertalannal, nem csupán azért, mert kíváncsiak voltunk, mivel foglalkozik mostanában, sokkal inkább az érdekelt bennünket, mit szólt ahhoz, ahogyan fogadták a szülőfalujában, a szabolcsi Gyulaházán építendő űrközpontot. Felidézve, hogy "gyulaházi Bajkonurt", "gyulaházi Csillagvárost" emlegettek. S akadtak stand-up szereplők, aki ugyancsak rárepültek az űrközpont témájára. Egyikük például azt találta mondani, hogy Farkas Bertalan szobrát is felállítják majd Gyulaházán, mely település ezentúl a Föld középpontja lesz.

 

Farkas Bertalan megjegyezte, e cinikus gúnyolódó, rosszindulatú vélekedések nem estek neki jól, ráadásul nem is érti, miért e támadások. Szerinte külföldön elképzelhetetlen lenne az ilyesmi. Nem beszélve arról, hogy szó nincs valamiféle űrközpontról, és főleg arról, hogy Gyulaháza három milliárd forintot kapna minderre. Űrközpont helyett olyan látványosság készülődik, amely rengeteg és hasznos információt, tudnivalót kínál majd az űrkutatásról, az űrutazásokról. Ezt erősítette meg a település agilis és kreatív polgármestere, Bardi Béla is, aki ugyancsak interaktív csodában gondolkodik, amit nem nevezne űrhajózási Disneylandnek, inkább egy csodálatos attrakciónak, melynek fő eleme az űrrepülés lesz.

 

A valójában Gyulaházának ítélt egymilliárdból múzeumot, interaktív kiállítást szeretnének kialakítani, melyben megjelenik a magyar űrkutatás, a múltat, a jelent, a jövőt is bemutató nemzetközi űregyüttműködés. Farkas Bertalan elárulta azt is, hogy nyáron az Egyesült Államokba készülődik, ahol szeretne tárgyalásokat folytatni a gyulaházi múzeum anyagának gazdagításáról is. Mert hát az eleddig egyetlen űrhajósunk kimondva-kimondatlanul is jószolgálati nagykövetünk is. Nem véletlen, hogy hazai egyetemek is igyekeznek kamatoztatni remek külföldi kapcsolatait, mi több, még a külgazdasági és külügyminiszterünk is felkérte, legyen a tanácsadója. 

 

Farkas Bertalan pedig járja a világot, a nyárelőn például Kínában járt, ahol felajánlották neki, ha gondolja, szívesen felviszik újra a világűrbe, ám ő inkább már a következő magyar űrhajós felkészítésében szeretne részt venni. Az igazi nagy álma ez, s persze a gyulaházi projekt megvalósítása. Nem véletlen, hogy 2020-ra szeretné Budapestre hozni a Nemzetközi Űrhajós Szövetség kongresszusát, s mi tagadás, nem lenne ellene, ha a gyulaházi attrakciót több mint száz űrhajós jelenlétében adhatnák át... 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ