RSS Feed

Ütőkártya

Mogyorósi Géza - 2017. 06. 03. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Ütőkártya

Hozzám hasonlóan sokakat meglepett, hogy az új amerikai elnök első külföldi útja nem az északi szomszédhoz Kanadába, avagy délre Mexikóba vezetett. S nem is legfontosabb európai szövetségeséhez a Brit (Brexit) Királyságba. Nem, nem - irány a Közel-Kelet!

A nyár küszöbén a nemzetközi porondra kilépő Donald Trump neve program. Ütőkártya, adu, tromf – németül Trumpf – szerepel Washington fura ura által dedikált dokumentumokon. S ezt olvashatjuk a hamarosan 71. születésnapját ünneplő tengerentúli fenegyerek kiszámíthatatlan politikája ellen bel- és külhonban tüntetők plakátjain is. A diplomácia évszázados játékszabályaira fittyet hányó szőke úthenger első látogatása Szaud-Arábiába vezetett. Vagyis a közelmúltban – állítólag – likvidált „főgonosz”, Oszama bin Laden szülőföldjére. A 110 milliárdos zsíros fegyverüzletre igen büszke Trump úr, ám a békeszerető polgárokat kiverte a víz a harcias biznisz kapcsán.

Izraelből Brüsszelen és Vatikánon át Szicíliába reppent az elnöki delegáció. Az USA frontembere kurta turnéja során egyszerre tört borsot a „töketlenkedő” Nato és az EU vezetők orra alá. Mintha csak a mosolygó, Donald Trump árnyékában sasszézó magyar kormányfőnek nem esett volna le a tantusz, hogy „Mr. Adu” bizony pofont osztani - régi szövetségeseket alázni? - érkezett az öregkontinensre, s nem haverkodni.

Aztán győzelemittasan landolt az Egyesült Államokban az Air Force One utasa. Alig kezdett el dicsekedni közel-keleti, európai kirándulása sikereivel, midőn Angela Merkel kétszer is beszólt a - német ősökkel büszkélkedő (?) - hosszú nyakkendős amerikai turistának. A Münchennel szomszédos Truderingben és Berlinben is jelezte az NSZK-t egytucat esztendeje irányító kancellárnő, hogy május végén azt tapasztalta, egyre inkább véget ér az a korszak, amelyben Németország és az Európai Unió teljes mértékben támaszkodhatott partnereire. Trump hamarosan - bumeráng módjára - visszatér a kontinens szívébe. Ám júliusban, a hamburgi G20-as csúcstalálkozón, Merkel asszony szülővárosában már a Bundestag választásokra készülődő berlini kormányfő nadrágkosztümjének zsebében is lesz néhány ütőkártya. Az exportorientált, liberális és demokratikus legnépesebb EU tagállamban, de a többi, haladó gondolkodású NATO szövetségesnél sem tapsolták meg az amerikai elnök arrogáns, kioktató stílusát! Én Brüsszelnek és Berlinnek drukkolok!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ