RSS Feed

Hosszú megrövidül?

Csontos Tibor - 2017. 06. 01. 8:00:29 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hosszú megrövidül?

Alig száradtunk meg az előzők után, most itt az újabb vizes balhé. A vizes sportok nemzetközi szövetsége, a FINA ugyanis jelentős szabálymódosításokkal rukkolt elő az idei úszó világkupa sorozatra, például azzal, hogy megszabták, egy versenyző egy versenyen hány számban indulhat. E módosításokkal kapcsolatban a világkupa utóbbi öt évének összetett győztese, Hosszú Katinka, aki mindig minden számban elindult, gúnyosan gratulált a szövetségnek. Ja, és a FINA alelnöke Gyárfás Tamás. Lehet gyártani az összeesküvés-elméleteket. Ehhez is nagyon értünk.

Szóval, az idén kilenc állomásos (Moszkva, Berlin, Eindhoven, Doha, Dubai, Hongkong, Peking, Tokió, Szingapúr) világkupát érintő legfontosabb módosítás az, hogy egy versenyző egy viadalon maximum négy egyéni számban indulhat. Márpedig Hosszú Katinka szempontjából ez a legkedvezőtlenebb szabálymódosítás. Hiszen a korábbi években előfordult, hogy az úszónő egyetlen versenyen tíz, vagy annál több számnak is résztvevője volt. Tavaly például Dubaiban megdöntötte a rövid pályás úszó-Világkupa rekordját: előtte még soha senki sem volt képes egyetlen állomáson tizennégy érmet begyűjteni. A kilenc arany-, négy ezüst- és egy bronzérem rekordja 18 ezer dollárt (mintegy 4,96 millió forintot) jelentett számára, amely szintén bevételi csúcsnak is számított. 

A 2016-os, ugyancsak  kilenc állomásból álló, 2,178 millió dollár összdíjazású vk-széria legjobbjaként a 100 ezer dolláros (28,35 millió forint) különdíjat is megkapta, s ezzel együtt, a tavalyi, teljes idényben nyújtott teljesítményével (százhárom érem, ebből hetvenhárom arany) összesen 386 750 dollárt (109,7 millió forint) keresett. Hát persze, hogy kifakadt a Facebook-oldalán: "Gratulálok FINA, így sikerült biztosítani, hogy nem úszhatok és nyerhetek annyit idén... De mást nem"  Másrészt  „a változások pozitív visszacsatolást kaptak az edzőktől és versenyzőktől" – csak éppen minket nem kérdeztek.” Férje, Shane Tusup az Instagramon adta közre a döntéssel kapcsolatos fájdalmát: „összetörte a szívemet, és rosszul vagyok tőle”.

Az a változtatás sem tetszik nekik, hogy 2017-től kezdve a vk-futamokra nem nevezhet bárki, azokon csak meghívással lehet elindulni. Hiába jegyezte meg  Hosszú Katinka az irigyeinek, akik ezen a majd' száztízmillión csámcsogtak, hogy tessék, csinálják utána, hiszen bárki elindulhat az úszó világkupán. Újra itt van tehát a menetrendszerű úszóropi, ez az uszodavízbe mártott nasika, ráadásul a már most viharvertnek tűnő budapesti vizes vébé előtt. Kimondva-kimondatlanul sokan Gyárfás Tamást sejtik a háttérben, aki szerintük "így állt bosszút" a Hosszú-Tusup házaspáron.  Sokan gondolják ugyanis azt, hogy nekik köszönhetően Gyárfás elbúcsúzhatott a Magyar Úszó Szövetség elnöki székétől. 

Cornel Marculescu, a FINA igazgatója az ATV Híradójának adott interjújában azonban cáfolta Gyárfás szerepvállalását a szabálymódosításokban. - Hiába a FINA alelnöke Gyárfás Tamás, a módosítások a FINA Úszó Technikai Bizottságának javaslatára születtek meg - magyarázta a szervezet döntését. Ezt persze azok a sokak úgysem hiszik el neki, Akárhogyan is van, Gyárfás Hosszú Katinka nyakába bizonyosan nem akaszt majd érme(ket) a Dagály utcai vizes vébé döntőit követő eredményhirdetéseken. Hiába a FINA alelnöke, aki most megint védekezhet annak ellenére, hogy a FINA-főnök már megvédte. Ha nem így lenne, nem Magyarországon lennénk. 

S persze ne sajnáljuk Hosszú Katinkát, elképzelhetetlen, hogy éppen ő ne kapjon meghívást az úszó világkupa sorozatára és az is elképzelhetetlen, hogy ne ússzon össze az idén is annyit, amennyire a tehetségéből telik. A számolás csak rá tartozik. Ám egyelőre a Duna-parti vizes vébé következik. 
Fotó: blikk.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ