RSS Feed

Budapesti vakáció

Mogyorósi Géza - 2017. 05. 31. 8:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Budapesti vakáció

Három évtizede Németországban autózom. Pesten járva meglep a sok gyorshajtó, s hogy sem a biztonságiöv, sem az irányjelző használata nem divat. A magyar ember kocsija -négykerekű, nemzeti telefonfülke- is egyben. A 21. században a biciklisták már meghódították szülővárosomat, ahol a Szemere utcában a játszótérről anno elcsenték rollerem.

„Kurvaanyádnincsindexedtetütaxis?” - hallom egy piros lámpánál Budán a szlovák rendszámos, SUV sofőrjének ékes magyar szóval elhangzott dörgedelmét. Megható! Trianon tragédiája ide, a sárga „önműködő viteljelzővel felszerelt bérkocsi” vezetőjének hanyagsága oda, él még nyelvünk. De mennyire! S mintha kottából olvasná megismétli a pozsonyi vendég „Ku-tól” „xis-ig” letaglózó kérdését. Majd kulturált teligázzal Bartók Bélán elsuhan A Móricz Zs. körtér irányába. 

Rokonok – gondolom, amikor az Astoriánál is szópárbaj fülltanúja leszek. A lepattant Kossuth Lajos utca egykori Úttörőáruházának aranyhalai már bizonyára döglöttek. Hajam nincs, fodrászom van – ő is nehezményezi a belváros lepusztulását. Lehúzott rolók, bezárt boltok, koszos kirakatok. „Ők lopnak” plakátok. Brüsszel szivat? Ismét megállapítom, hogy – berlini autós szemmel – brutális a budapesti forgalom. Villamosozni viszont nagyon szeretek. Kelenföldre 2017-ben először vitt el a tuja. Érdekes a málló vakolatú vasútállomás épületének és a 4-es metró végállomásának ellentéte. Múlt és jövő. Azt már Ferihegyről a belváros felé gurulva megállapítottam, hogy a kék, szovjet szerelvények bizonyára a turisták retro/szocialista fotómotívum vágyát hívatottak kielégíteni. Bravo!

A sok, zajos kocsma, pedig a szomjúságra adott válasz. A pizzasütést viszont még tanulni kell Pesten. Vastag, égett trutyit kap a kiéhezett vándor – az Alpoktól keletre. De a Kálvin téren a mozgólépcső előtt 32 foggal kontrollál az elhízott karszalagos kvártett. Hetijegyet vettem még a csilivili reptéren, így csak más külföldiekkel üvöltöznek – egyre hangosabban – magyarul a szimpatikus ellenőrök. Isten hozott a Kádár-medencében! Már alig várom, hogy 2018-ban megint ellátogassak Európa szívébe! Ezúttal Bécsbe.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ