RSS Feed

Két félidő kevés

Dalia László - 2017. 05. 29. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Két félidő kevés

Nem kevés a 90 perc, de magyar bajnokságban játsztahnának három félidőt is, akkor sem lenne több néző. S Csányi elnök úr, akihez fogható MLSZ elnök rég nem volt, maga is kénytelen volt beismerni, hogy sok minden történt a magyar fociban, de a néző nem lett több. Pedig izgalmas volt bajnokság, az utolsó fordulóban dőlt el, hogy a kispesti játékosok viszik haza az aranyérmet.

Tavaly is feszült a mez az FTC játékosain, 21 ponttal nyerték a bajnokságot, aztán egy albán csapat pillanatok alatt szertefoszlatta az álmokat. Félő, hogy idén sem lesz másként. Gyengécske a magyar klubfoci. Ám van itt néhány tényező, amiről az MLSZ elnöke sem tehet, s nem is nagyon tud ellene tenni. A tulajdonosokat nem lehet lecserélni, sőt olykor örülni kell, hogy tesznek a kasszába, mert bárhonnan is szerezték a pénzt, másra is elkölthetnék. Hogy aztán néhány tulaj esetleg nem teljesen önszántából szállt be, az már sem oszt, se nem szoroz. A zűrzavar persze házhoz jön, hogy kié a pálya, ki a kezelője, meg hogy melyik klub éppen mennyit kap stadionépítésre a kormánytól. Ha kicsinek találják az új stadion terveit, be lehet jelentkezni a miniszterelnökhöz, aki személyesen dönt ezekben az ügyekben is.

Kétségtelen, hogy a magyar klubfocinak semmi köze nincs a piachoz, így aztán hogyan is lehetne életképes. Egy falunak NB I-es csapata lehet, míg Győrnek, Nyíregyházának, Pécsnek, Miskolcnak nincs. S ez most nem egy hirtelen meggazdagodott tollkereskedő szeszélye folytán történik, hanem a magyar állam, a magyar multik alázatos hozzájárulásával. Nagyon jó kis pénzeket lehet keresni a magyar focipályákon, halovány játékkal is. Séróban, tetkóban, meg dumában jók a mi fiaink, de leginkább a tévéstúdiókban osztják az észt, amikor a német, spanyol, olasz és angol bajnokság meccseit kommentálják. 

"Nem értek a focihoz", mondta volt egy politikusunk, vagy nem mondta, mert ez azóta is vita tárgya. Manapság viszont egy női politikus sem mondhatna hasonlót, hiszen a magyar klubfoci pontos leképeződése a magyar rendszernek. S mindkét térfélre igaz, hogy nem tartják be a szabályokat. Túl sokan vannak lesen, s mintha a bírók a csapatok alkalmazottai lennének, elnézik a nyilvánvaló szabálytalanságot. Persze, ezt is ráfoghatjuk az átkosra, de hol van már l989.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ