RSS Feed

Lánynak szülni dicsőség

Regös István - 2017. 05. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Lánynak szülni dicsőség

Nemrégen láttam egy 1950-es években készült csehszlovák filmet, a zseniális Hrabal írta és a nem kevésbé zseniális Jirí Menzel rendezte. Egy monumentális vasöntödében dolgoztatták a korábbi uralkodó osztály „megtévedt” tagjait, ahol egymástól lazán elválasztva rakodták az ócskavasat a női elítéltek és a férfi munkások.

A megafon időnként túldörögte élvezettől belelkesült hangon a rozsdás ócskavasak zuhanását, hogy mindenki hallja, épül a csehszlovák szocializmus, ahol még az egykori uralkodó osztály is, ha megjavul, megtalálhatja a helyét. Alakulnak a szerelmek, bujkálva, kicselezve az őröket, de a jó rendszer megengedi, hogy házasodjanak és szaporodjanak, mert kell a csehszlovák utánpótlás. A film kulcsjelenete, amikor az elítélt menyasszony saját esküvőjén sem vehet részt, hanem helyette a nagynénje mond igent, az esküvői szertartáson pedig ő kapja a virágot. De lám-lám, a jóságos rendszer, egy rozsdás vasakat tároló rozzant fabarakkban az ifjú párnak elhelyeznek egy laticel matracot, hogy tegyék azt, amit egy ilyen esküvői szertartás után szokásos. Ugyanis, ha tetszik, ha nem, a szaporulat nemzeti érdek. 


Holdfogyatkozás

Nemrég pártunk és kormányunk megelégelte a magyar nép fogyatkozását. Nemcsak többen halnak meg, mint ahányan születnek, hanem valamilyen buta okból többszázezres számban külföldre vándorolnak már nemcsak az ifjak, hanem a középgeneráció is. Nekem is fáj ez a fogyatkozás, mert én is magyar vagyok. Meghirdették tehát az állítsuk meg a magyarok számának csökkenését. Nem akarok itt naívkodni, meg élcelődni sem, de hát nem a módszerrel van a hiba, a magyar nép is legalább olyan potens, mint mondjuk az olasz. És egy ilyen felszólítással, hogy azé a hatalom, aki teleszüli a világot, nem sok magyar férfinak lesz ingerenciája gyereket csinálni. Meg aztán a gondolkodó családok mérlegelni is tudnak, hiszen a gyerekcsináláshoz vezető utat szinte mindenki kedveli, de ami utána jön, az már problematikus. A gyermeket fel kell nevelni, jövőt kell biztosítani számára és ez csak olyan társadalomban működik, ahol megteremtik a feltételeket. Kanadában például (Istenem, Kanada!), évtizedekig divat volt, hogy egy valamirevaló polgári családban legalább öt gyerek legyen. Ezért abban a kiemelkedően szociális érzékenységű országban eleve úgy építkeztek, hogy a családok ne nyomorogjanak, különnemű gyerekeiknek külön hálószobáik és fürdőszobáik legyenek. Álom, álom, édes álom! Persze úgyis elképzelhető, ahogy Magyarországon több vezető gondolja és mondja is, ahol két gyerek elfér, ott van helye a harmadiknak, negyediknek, vagy akár ötödiknek is. Igen, ahol a földön alszanak nyolc-tízen, ott még a macska is elfér. De ez legyen az ára a népszaporulatnak?


Ratkó mama tapsol

Ratkó Anna már régen csak történelem, ő volt az a miniszter, ráadásul a minisztériumát Népjóléti Minisztériumnak nevezték, akinek a nevéhez kötődik a kötelező gyerekgyártás. A háború előtti világban ugyanis, ha megesett egy hajadon, elítélte őt a falu, a város. Aztán a szocializmusnak nevezett torzóban, főleg a diktatúra idején, az ’50-es években, mindennemű abortuszt betiltottak. Gyógyszer nem volt, gumióvszerhez is nehezen jutottak hozzá. Így hát maradt a félbemaradt szeretkezések tömege. Ha pedig nem sikerült az időzítés, hipp-hopp, megindult a magzat növekedése. De hát ez volt a cél! Mintha még a spermák is követni akarták volna a hatalom igényét, siettek, mint a Szigeti veszedelem. Aztán az ideológiát is megalkották, ami igazolta, hogy nem kell család, házasság, csak a népszaporulat. Orrba-szájba születtek a gyerekek. A kohászati üzemektől kezdve a szövőüzemig harsogta a megafon, két mozgalmi dal között: „Asszonynak szülni kötelesség, lánynak szülni dicsőség!” És most, mintha itt tartanánk. Valaki vagy valakik visszanyúltak a múlthoz. Lakástámogatás három gyerek után, hitelelengedés három vagy ennél több gyerek után, csak ami hiányzik, az nincs. Egy szóval ki tudjuk talán fejezni: jövő. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ