RSS Feed

Nyaral a család

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 05. 25. 8:58:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nyaral a család

Kissrác koromban természetes volt, hogy a festői Bakonyban, avagy a Balatonnál töltöttem iskolai vakációm egy részét. Gimnazistaként budapesti strandolás, vidéki építőtáborozás és az ország autóstopos meghódítása jelentette a nyaralást. Munka és szórakozás, gyümölcsszedés és diszkó!

A 70-es évektől külföldre is mind gyakrabban elvonatoztam: Csehszlovákiába és Lengyelországba, majd később Nyugatra is. Aztán itt ragadtam West-Berlinben. Befalazva. Akkoriban a szigetváros polgárainak repülővel volt a legegyszerűbb kitörniük az NDK-val körülvett amerikai-brit-francia zónából. Autó volt elég, ám a honeckeri birodalmat átszelő „tranzitutakon” a zord keletnémet VoPo (Népi Rendőrség) fegyveresei előszeretettel igazoltatták, zaklatták az NSZK felé suhanó „szabad rokonokat”. Mindez arról jutott eszembe, hogy öt hónappal a Berlint megrázó véres, aljas terrortámadás után első vakációjára készül az EU legnépesebb tagállama.

Olvasva a nemzetközi turisztikai szaksajtót és a német lapokat úgy tűnik, hogy 2017-ben nehezebben döntenek az európaiak arról, hogy merre induljanak a nyáron? Az idegenforgalom „stréberjei”, a bolygónk valamennyi csücskébe eljutó germán vándorok mintegy negyede idén a belföldi kalandozásra, pihenésre voksol. A terrorveszély és a 13 ezer kilométernyi sztráda hálózat egyszerre teszi „hazafias” utazóvá a németeket. A friss felmérésekbe pillantva látom, hogy azért az öregkontinens más államaihoz sem lesznek hűtlenek írásom főszereplői.

A tréfásan Németország 17. tartományaként emlegetett Mallorca és a többi spanyol sziget – de a déli királyság kisebb-nagyobb – békés városai már júniusban idegen szótól hangosak. Az ezüst érmet Itália nyeri majd, míg a harmadik legkedveltebb határon túli úticél e nyáron a szomszédos Ausztria. Törökország és Franciaország iránt – főleg a terrorhullám miatt – megcsappant az érdeklődés, ám még így is németek milliói zarándokolnak a napsütötte tájakra. Skandinávia a természetbarátok kedvelt úticélja, míg Horvátországba a tengerparti üdülés hívei utaznak. Ha szerencsénk van, akkor Magyarországon keresztül... Mert szomorúan látom, hallom, hogy a dupla-kerítéssel, plakáterdővel szuper biztonságossá varázsolt kárpát-medencei szülőföldünk - miközben Budapestről, a pusztáról, a Balatonról, a magyar kultúráról és konyháról áradoznak (kelet- és nyugat-) német ismerőseim – már rég nincs ott a tízes toplistájukon. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ