RSS Feed

Columbo

Mogyorósi Géza - 2017. 05. 21. 8:00:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Columbo

Pesti ifjúként - Tenkes és Kloss kapitány után - hamar megkedveltem a Los Angeles-i zsarut, akit Peter Falk alakított. A lepukkadt francia kocsival guruló-nyomozó felügyelő egyfajta osztályharcot vívott a képernyőn. Mindig ő győzött!

A galamblelkű detektív, aki a 60-as évek végétől szökkent a gyilkosok nyomába jobbára Kaliforniában, már nevében is komikus. Az olaszul (is) tanult olvasókat persze nem lepi meg a tény, hogy a „hadnagy” - Columbo - gyakorta főtt tojást falatozott. Hiszen már az amerikai tévésorozat címe is poént rejteget. A főszereplő elnevezése, s a magyar galamb szavunk is, a latin „columba”-ból származik. (Olaszul: colombo.) Innen már csak egy lépés, hogy a szláv ősökkel rendelkező, 90 esztendeje született színész '68-ban sztár lett. Úgy, hogy szemben más amerikai hősökkel, nem a pisztolyát, hanem az eszét használta!

Az ornitológiától távolodva még annyit - a türelmes olvasóknak hálálkodva - hogy a hat éve elhunyt, Peter Falk, itáliai zsaruként - netán magyar, falkmiskás rokonokkal - valójában orosz anyától született. Lengyel apját most nem említve jelzem, hogy a multikultit fokozza a detektív USA-ban ritka veterán verdája. Ipartörténeti emlék ugyanis, hogy a második világháború után a francia autóbiznisz is igyekezett meghódítani az Egyesült Államok piacát. Ám ami a nyugatnémeteknek az 50-es évektől sikerült a VW Bogárral, meg a svédeknek a Volvoval, az nemigen jött össze például a Peugeot-nak. De a remek, humoros Columbo sorozatnak hála a 403-as modellszéria nyitott és csukott régiségeinek felment az ára az öreg kontinensen. Apropó európai négykerekűek! Míg a szép kabátos, parókás, cseppet sem tréfás Derrick felügyelű (Horst Tappert) Münchenben a BMW nyúlánk limuzinjait reklámozva üldözte a bűnt, addig kopottas Los Angeles-i „kollégája” a legfelsőbb társadalmi körökben – ahol szintén a bajor márka volt az egyik kedvenc típus – vette üldözőbe a tetteseket. 

Nálam {immáron három évtizedve Derrick országában élve} a bozontos üstökű, ál-olasz zsaru a nyerő! Hála a közszolgálati ZDF Neo csatornának 2017-ben szinte nap mint nap újra drukkolhatok a gyűrött autós és ruhás kaliforniai „kis embernek”, hogy 20. századi Dávidként legyőzze Góliátot. A 90 éve született ragyogó amerikai színész - nem mellesleg rendező és producer - más filmekben is megmutatta tehetségét. De világhírre Columbo felügyelő ballonkabátjában tett szert! Töprengve, szerényen! Lehetne, kellene Tőle tanulnunk!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ