RSS Feed

Mentőt a mentőnek

Regös István - 2017. 05. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Mentőt a mentőnek

Az értékrenddel van a baj. Valahol eltérült az egyenes és minden görbe lett. A logikus lett a logikátlan, a fontos az elhanyagolható. Felborult az értelmezhető közmegegyezést kivívó fontossági sorrend, és ami mindennél jelentősebb, kezdünk hozzászokni. Sokszor írtam erről, hogy a hatalmak azért tudnak fennmaradni olykor évtizedekig, mert az alattvalói viselkedés ezt lehetővé teszi.

Pedig nem kellene feltalálni a kanálban a mélyedést, mert ez már „fel van találva”. Valamikor régen, ha egy család megtervezte a költségvetését, először elkülönítette a normális étkezéshez szükséges pénzt, aztán a rezsit fizette, netán ha szükséges volt gyógyszerre tett félre. Ha mindez adva volt, csak akkor jött a szabadságra jutó pénz elkülönítése, netán egy kis szórakozásra, amennyi maradt. 


Első az elsők között

És ezt várnák el minden tisztességes államhatalomtól is. Az éves költségvetésből első helyet kapjon a dolgozók tisztességes bérezése és a nyugdíjak valódi értéken tartása. Ideológiai alapvetéssel alkotmányosan elvárjuk, hogy a nyugdíjast ne társadalmi tehernek tartsák, hiszen nemzedéket nevelt fel, értéket teremtett egy életen át és nem megvetést, sajnálkozást, hanem elismerést, szeretetet és gondoskodást érdemel. Nem az a lényeg, hogy pár százalékkal lenyomják a rezsit, hanem, hogy tisztességes fizetésből mindenki fizetni tudja a tisztességes rezsit. És ha már az egyén, a család, ami, mint tudjuk, a társadalom alapja, biztonságban van, akkor következik mindannyiunk érdekében egy kulturált, magas színvonalú egészségügyi ellátás. A lélegeztető gépen lógó kórházak, éppenhogy élnek. Unásig leírtuk már, hogy ha egy beteg kórházba kényszerül, számos helyen, neki kell vinnie a vécépapírt, a törlőkendőt, sok helyen az élelmiszert, sőt, példák tucatja igazolja, a gyógyszert is. Tehát, követelje a nép, hogy a megválasztott kormánya oldja meg e legfontosabb feladatot, vagy ha nem tudja, mondjon le. 


Nem kampánytéma

És azért is kötelesek vagyunk mi, tollforgatók újra és újra megírni, napirenden tartani az egészségügyet, mert ez nem kampánytéma, ez mindennapi gondot jelent. És minden ember megsínyli e sanyarú állapotot. És akkor vegyük elő az egészségügyön belül is jelentkező dermesztő mentőszolgálati helyzetet. Ha össze akarnék állítani egy sorrendet, ahol az élet legfontosabb munkaköreit meghatároznám, akkor biztos, hogy a legelső helyen a mentősök állnának. Mondhatnám A Pál utcai fiúk híres mondatával is: A MENTŐSÖK, csupa nagybetűvel. Egy csapatnyi ember, akik napi huszonnégy órában télen, nyáron, esőben, hóban, úttalan utakon, falvakban és városokban életet mentenek. A filmművészet állandó témája a mentősök emberfeletti teljesítménye. Ha csak a mentős gépkocsivezetőket vizsgáljuk, kijelenthetjük, hogy miközben folyamatosan életet mentenek, reggeltől estig kockáztatják a saját életüket az ország borzalmas forgalmában, egy jó mentősofőr különleges személyiséget kíván, de ilyenek a mentőápolók vagy a mentőorvosok is. És akiknek módjuk lenne ezt díjazni, ugyanolyan munkahelynek tekintik a mentőautót, az embermentést, mint például egy áruházban az árufeltöltést.

„Stadionozni”

Nem merek már „stadionozni”, pénzszórásra hivatkozni. De mégis mondom, a könnyen röpködő milliárdokért ezerszer fontosabb gondokat lehetne orvosolni. Azt mondják, hogy akik mindig a stadionokra fordított pénzt emlegetik, azok demagógok. Eszembe jut, hogy egy gondoskodó kormány csinálhatta volna úgyis, elhalaszt nyolc-tíz évig néhány rendezésre felvállalt világbajnokságot és igenis demagóg ide, demagóg oda, százmilliárdokért nem épít stadionokat, ahol lézengenek a nézők, és máris egyenesbe kerülhetett volna az egészségügy, vagyis a mi ügyünk. Mert összeadni azért mi is tudunk. Győr, Gyirmót, Mezőkövesd, MTK, Vasas, Honvéd, mindegyik megkapta vagy megkapja az új stadiont. A vizes VB már most 140 milliárd körül áll, az olimpia előkészítésére fordított tízmilliárdok, a készülő, fene tudja, hány száz millióért felépülő Puskás Ferenc Stadion, a rövidesen, tervszerűen építendő lőterek, a méregdrága nemzeti konzultációk, a paksi ezermilliárdokról már ne is beszéljünk, elég lenne egy robbanásszerű fejlődésre. Megújulna az egészségügy, az oktatás, és sokak bánatára, élve maradnának a nyugdíjasok is. 
Már szól a sziréna

És mindezt azért írtam, mert olvasom, május végén tüntetésre készülnek a mentősök. Elég volt, hogy lenézik, becsapják őket, mert csak ígérgetnek. Itt még a száz százalékos béremelés is kevés lenne. Halljuk, hogy hiányoznak a mentőautó-sofőrök és már az is előfordul, nyilatkozta egy nevét elhallgatni kívánó mentős, hogy hiába vannak mentőautók, ha nincs, aki vezesse az autót. Így hát, csak azt szeretném, ha nem csak szavakban, de tettekben is elismernék, hogy a világ minden szakmája között az egyik legfontosabb, legnemesebb hivatás a mentősöké. Szerintem már csöngenek a hatalom telefonjai és a beteg mentőszolgálathoz mentőt kérnek. 


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ