RSS Feed

A varjak nem emberek

Regös István - 2017. 05. 20. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A varjak nem emberek

Amióta a kormány miniszterelnök-helyettesének, a KDNP elnökének, Semjén Zsoltnak „a nemzet fővadászának” köszönhetően parlamenti szintre emelkedett a vadászat és a vadászok jogköre, azóta nem kell félteni a vadállományt. Azóta éppen annyi, számukra kedvező törvény született, amennyit a vadászok óhajtottak.

Ma már tudjuk, hogy a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányok idején törvénytelenül lőtték ki a koronás szarvasokat, most már ugyanezt az Orbán-kormány jóváhagyásával törvényesen tehetik. Ugye, milyen nagy a különbség? Semjén úrék, mint jó kereszténydemokraták, igazi istenhívők, vadgazdálkodásnak hívják a vadászatot és a magyarok, az emberek érdekében lövöldöznek őzekre, szarvasokra, na, jó, vaddisznókra is. Mégis, annyi vaddisznó marad ebben az országban, hogy nincs elegendő lőszer a kilövésükre. Ezért aztán a dúvadak már ott vannak a kertjeink alatt és lassan a konyhába is bejönnek. (Jól ismerem A tizedes meg a többiek című filmben elhangzott mondást, amely most kis torzítással így hangozna: a disznók már a spájzban vannak.) Összefoglalva, ha elszaporodnak a dúvadak, irtani kell őket, mert ártalmasak a mezőgazdaságra.


Varjak vagy ne varjak?

Mert a mezőgazdaság, úgy tűnik, fontosabb, mint az ember. A közelmúltban több település vészjelzéseket adott a kormány felé, magyarul, már SOS-jelzések repkedtek a levegőben, mert az eget befeketítették a varjak. Mi több, már nem csak felzabálták az elvetett vetőmagok nagy százalékát, ahol megjelentek, hanem több tucatszor emberekre is támadtak, főleg gyerekekre. Lehet, hogy nem tudják, a varjak nagyon okosak. Azért tették át élőhelyeiket az erdőkből a falvakba, a megművelt földterületekre, mert sokkal könnyebben szereznek táplálékot, mint a végtelen erdőkben. Tökéletesen különbséget tesznek felnőttek és gyerekek között, de elsősorban a gyerekekre veszélyesek. Például a csonthéjas diót acélkemény csőrükkel másodpercek alatt feltörik. Ha ekkora ütést mérnek egy gyerek fejére, ez akár végzetes is lehet. És amikor „megszállják” a falvakat, szinte elfeketítik az eget, annyian vannak, az emberek azt kérdezik: Tessék mondani, miért nem lehet irtani a varjakat?


Kicsi szúnyog, nagy hal

És jön a válasz. Miközben nálunk vadgazdálkodás címén őzikéket lehet kilőni - és most tessenek megkapaszkodni! - ezek a kártékony madarak, akár vetési, akár mellényes varjakról van szó, védett állatok. Hát védjék a …. és itt nem folytatom! Emlékszem, hogy sokáig a szúnyogot sem lehetett irtani, ezért a Balatonnál szinte felzabálták a vendégeket. Hogy miért? Mert a szúnyog, mint mondták, a halak eledeleként a természeti táplálékláncban fontos szerepet játszik. Ha nincs szúnyog, nincs hal, ha van szúnyog, nincs vendég, és sok betegséget terjesztenek. Oké, ma már legalább lehet irtani a szúnyogokat. De a varjak meg röhögnek rajtunk. Csak azt ordítják a fákról, hogy kár-kár! Megszólaltak a közegészségügyi felügyelők is, akik szerint súlyos betegségeket hordoznak és terjesztenek ezek a védett állatok, amelyek úgy tűnik, fontosabbak, mint az emberek. De ezek az emberek meg fogják unni, hogy valakik mindig hatalmaskodnak felettük és valami kisebbség hangos vonyításának engedve még az egészségügyi kártevők elleni harcot is megakadályozzák. Hiába mondják a varjak együtt a varjúvédőkkel, hogy ahol varjúfészkek vannak a fákon, azok alá a település építsen sátrat. Például, a siófoki sétányon már nem lehet úgy végigmenni, hogy alul-felül varjúszarba ne lépjenek, mert felülről jön az áldás, alulról a taposás. Mi pedig csak bátran induljunk harcba a híres vers utolsó, átírt sorával: És szól a varjú, nem félünk az irtástól, mert nem lesz az már soha már. Üzenem nekik, lesz már végre varjúvásár.Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ