RSS Feed

Nemzeti szépelgés

Csontos Tibor - 2017. 05. 23. 8:00:23 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Nemzeti szépelgés

A minap megmagyarázhatatlan okokból és balga fejjel elfogadtam a meghívást és elmentem arra a bikinis selejtezőre melyen a Nemzet Szépe címkéjű szépségversenyre jelentkezők közül kiválogatták azt a tizenkét lányt, aki bekerülhet a döntőbe. A sajtónyilvános válogatót egy Andrássy úti divatcégnél rendezték, és állítólag több mint száz lányt nézett meg a "szakmai zsűri". Azért írom, hogy állítólag, mert az első huszonöt jelentkező megtekintése után feladtam.

Az előzményekhez tartozik, hogy az idén is meghirdették a Nemzet Szépe szépségversenyt, melynek döntőjét június 17-én a gödöllői kastélyban rendezik meg, s hogy legyen valami bukéja a dolognak, szinte napra pontosan 150 évvel azután hogy megkoronázták Sissit. A másik buké az, hogy a Nemzet Szépe, globalice a Miss Nation's Beauty arról is szól, hogy e szép lányok egyben hazájuk egyfajta exportőrévé is váljanak. Gondoltam, megnézem az exportőr-jelölteket, akik arra a felhívásra jelentkeztek, melyből most idézek:  Amennyiben úgy érzi, "komoly iránymutató személyiséggel bír a társadalom felé és gondolkodásmódjával, értékrendjével példaértékű lehet a fiatal generáció és egy egész Nemzet (sic!) számára, ha nemzeti öntudattal bír, ha olyan tudással, ismeretekkel, önérzettel rendelkezik, amely szorosan kötődik a magyarsághoz", jelentkezzen. 

S volt ebben a felhívásban még valami. " A standard nemzetközi elvárások (magasság, testalkat, arc, haj, mosoly stb.) mellett a Nemzet Szépe Szépségversenyen más szempontok is érvényesülnek, a cél egy olyan királynő választása, aki rendelkezik hazánk történelmének, földrajzának ismeretével, jártas a szokásokban, hagyományokban, fontosnak tartja az anyanyelv ápolását, a magyar nyelvjárások megőrzését." Szó sem volt tehát narancsbőrről, a beszédkészség, a szép mozgás, a helyes testtartás hiányáról. És arról sem, amilyen párbeszédek zajlanak majd a hét tagú "szakmai zsűri" (benne három hölgy, valamint a hajdani énekes színész sármőr)) egyik férfitagja és a színre lépő lányok között. Hogy hívnak? Hány éves vagy? Honnan jöttél? Mivel foglalkozol? Mit csinálsz a hétköznapokon? - így hangoztak a soros kérdések. Na jó, soros helyett legyen az, hogy sorjáztak a kérdések.

Szerencsémre járatlan vagyok szépségversenyekben, de azért úgy gondolnám, mindez előzetesen már a "szakmai zsűri" tagjai előtt ott hever az asztalon (ők egyébként be sem mutatkoztak), és a felhívásban foglaltaknak megfelelően inkább arra kíváncsiak, hogy a jelentkező komoly iránymutató személyiséggel bír-e a társadalom felé és gondolkodásmódjával, értékrendjével példaértékű lehet-e a fiatal generáció és egy egész nemzet számára, nemzeti öntudattal bír, olyan tudással, ismeretekkel, önérzettel rendelkezik, amely szorosan kötődik a magyarsághoz. Ha már egyszer. 

A színre lépő, illetve többségében csak színre botorkáló Nemzet Szépe-jelöltekkel ilyen színvonalú csevegések zajlottak:" Hol laksz? Saját lakásban lakom. Akkor te gazdag vagy!"  "Minek készülsz? Érdekel a vegyészet, a debreceni egyetemre készülök. A Kossuth Lajos Egyetemre? Nem, most már Debreceni Egyetem. Szóval, a Debreceni Vegyipari Egyetemre készülsz." "Hány éves vagy? Huszonhét. Akkor 1990-ben születtél. Igen, akkor. "A lányok persze jól bírták e dialógusok okozta idegi megterhelést, nincs mese, egy szépségkirálynői karrierért tűrniük is kell. 

Egyébként pedig: szegény, szegény Sissi. 
Fotó: youtube.com
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ