RSS Feed

Honecker csókjai

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 05. 19. 17:08:28 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Honecker csókjai

Sem a Kreml ura, sem a kelet-berlini fővezér nem vetette meg a szép nőket és a fürge autókat. Ám hivatalos találkozóikon egymást smárolták, s nem hencegtek legdrágább nyugati járgányaikkal. Brezsnyev elvtárs idén lenne 111 esztendős, Honecker pedig 105 gyertyát fújhatna el tortáján.

Az éppen százöt esztendeje született Erich Honecker a berlini fal 1961-es felhúzásakor már a Német Szocialista Egységpárt (SED) kb-titkáraként buzgólkodott. Ám az ajándékok - és a csókok! - csak 1971-től jöttek csőstől, amikor a hetvenyolc esztendős Walter Ulbrichttól átvette a stafétabotot. 1976-ban lett "Honi" a "Trabant-birodalom" államtanácsának irányítója. Az NSZEP főtitkára - szemben honfitársaival - bejárta a világot: Moszkvától Havannáig és Ázsiától Afrikáig sokfelé törzsvendégnek számított. A begyűjtött kisebb-nagyobb szuvenírok száma több ezerre rúgott a hatalom csúcsán eltöltött tizennyolc esztendő alatt.
Lássunk néhány exkluzív meglepetést a harmincöt éve elhunyt Leonyid Brezsnyevvel szájcsókos viszonyt ápoló kelet-berlini főelvtárs gyűjteményéből. Az etiópiai elnöktől, Mengistutól egy ízben vaddisznóbőrre-szőrre applikált önarcképével térhetett vissza az NDK-ba Honecker. Rossz nyelvek szerint a lila frizurás Margot asszony örömmel heverészett férje portréján a (vad)kandalló fényénél. Melegedhetett volna persze a nicaraguai gerilláktól kapott terepszínű pufajkában is. A jemeni testvérpárt főnöke, Ali Salem al-Beedh pedig egy ugró kőszáli kecske rézszobrát nyújtotta át az arra turnézó keletnémet fővadásznak. Azért 2017-ben még mindig a Brezsnyev-Honecker smár a sztár a berlini „Mauer” egyik megmentett szakaszának műalkotásaként.

Fotó: - a -
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ