RSS Feed

Elbotkázták

Regös István - 2017. 05. 18. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elbotkázták

A cím akkor jó a szakma szabályai szerint, ha felhívja a figyelmet a dolgozat témájára. De ha már rögtön az első percben ránézésre is elárulja a poént, akkor talán nem is érdemes tovább olvasni. Mégis azt javaslom, ne hagyják most abba! Az elmúlt évek különféle szlogenekkel leírhatóak. Gyurcsány híres öszödi beszédében az „elkúrtuk” állítmány meghatározta egész jövőjét.

Bármit mondott, az akkori ellenzék mást sem tett, mint azt skandálta: „Ne higgyetek nekik, mert saját maguk bevallása szerint is elkúrták!” Ez a szó polgárjogot nyert, ha a durvább változatot használják, talán nem tűrt volna nyomdafestéket, de ebben a „kúrós” változatában már az általános iskolások is bátran használták. Aztán jött a Fidesz-oldalról egy választási vereség az „elkúrtukat” követte a „narancsos bukta”. Ez már egy finomabb változata a gyurcsányi kijelentésnek. És ha azt hisszük, hogy ezzel vége, de nagyot tévedünk! Azért, mert mind a gyurcsányi, mind az orbáni kijelentés máig él, benne maradt a közbeszédben és úgy, ahogy van, pontos leírása egy politikai, történelmi, társadalmi állapotnak.


Ne a szövetségesre lőj!

A mai ellenzék, köztük a ma már sokkal inkább rivális, mint szövetséges MSZP-vel és DK-val, hasonló szóhasználattal él, azt hiszi, ha valamit jó hangosan mond, az úgy is van. Néhány példa erre az állításra! Már az előző, elbukott választáson is azt hangoztatták, hogy azt a bizonyos Orbán-kormányt (2014) elzavarják, még a nyomukat is felszántják, és hogy terméketlen maradjon, behintik sóval. És hol tartunk ma? A DK és az MSZP ugyanezzel a szlogennel próbálja elhitetni a választókkal, hogy erősek, magabiztosak és hogy nemsokára jön az eke, meg a só. Igen ám, de egy-két évvel ezelőtt a szocialisták nem kértek Botka Lászlóból, a szegedi polgármesterből, aki azokban az időkben az MSZP választmányi elnöke volt és a saját kongresszusukon leszavazták. Az utóbbi időkig pedig semmilyen pozíciót nem töltött be az MSZP-ben. Aztán csiribí-csiribá, úgy ébredt, hogy bejelentette a szegedi gondolatát és pedig azt, hogy elvállalja a miniszterelnöki jelöltséget és harcba száll Orbán Viktor ellen. Először az egész baloldal meghökkent, mert ugye, senki nem kérte őt fel. Hacsak nem maga a Botka család. Most ott tartunk, hogy lázasan dolgozik, de félreértés ne essék, nem az Orbán-rezsim, vagy a DK-rezsim, hanem Gyurcsány Ferenc ellen.


Tragikomédia

Megmondom őszintén, ha nem lenne ennyire szomorú, ennyire béna kacsa ez a színdarab, akkor talán még nevetni is tudnánk ezen a bohózaton. Úgy tűnik, a szocialisták semmit nem tanultak a történelemből. Mert ha tanultak volna, tudnák, hogy hatalmat megragadni egyedül nagyon nehéz, szövetségesek nélkül pedig majdnem lehetetlen. Julius Caesar a konzulokra támaszkodott, aztán amikor zavarta őt a jelenlétük, akkor így-úgy elintézte őket, egészen addig, amíg őt nem intézték el, de nagyon. Napóleon például mindenkivel szövetkezett és minden irányban képes volt lőni, míg elérte a császárságot, de aztán ő következett. Mehetünk a történelem közelebbi idejéig, a nácik, a kommunista vezérek először mindenkivel szövetkeztek és aztán már a hatalmuk birtokában nyírták ki a számukra szükségteleneket. Lásd a Magyar Kommunista Párt és a Szociáldemokrata Párt egyesülését, Rákosi és Szakasits személyében, de Kádár is azt mondta, hogy aki nincs ellenünk, az velünk van. De hát Orbán Viktor is azzal a Torgyánnal kötött szerződést és koalíciót, akivel kapcsolatban megesküdött, hogy mindenkivel, csak vele nem.


Csak közösen érdemes

És akkor most itt van ez a Botka, ahogyan a szocik mondják, Botka Laci. Hatalmas termetével kiemelkedik a mezőnyből, de legalább látható. Ahelyett azonban, hogy minden lehetséges erővel szövetkezne, az ő jelszava, hogy kivel nem? És most ott állnak egymással szemben Gyurcsány DK pártja és úgy tűnik, már így lehet nevezni, Botka MSZP-je. Ahogy ismerjük a történelemből a szociáldemokrata szocialistákat, a kongresszusok előtt már mindig minden eldől. De azért van kivétel. Május 27-én összeülnek és kiderül, hogy elfogadják-e Botka diktátumait, aki pedig meghatalmazásáért megy a kongresszusra. Érdemes elgondolkodni, hogy aztán a közbeszédben ne uralkodjék el egy új kifejezés: Hölgyeim és uraim, ezt ismét „elbotkáztuk”!

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ