RSS Feed

Adyval Váradon

Dalia László - 2017. 05. 24. 8:00:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Adyval Váradon

Ady Endre talán manapság kevésbé divatos, mióta Raffay Ernő, aki a körkörös védelemmel írta be magát a magyar töténelembe, amikor a szabadkőművesekről írt, felfedezte Ady Endre nevét és egy külön kötetet szentelt a költőnek, mindenféle zavaros és homályos utalásokkal, mintha nem a maga ura lett volna. Szerencsére ez a zavar az erőtérben, mulandó nyomot hagy, menjünk csak el Nagyváradra és nem nagyon szabadulunk majd Ady varázsától.

Az Ady múzeum egy kis, lerobbant épület Nagyvárad szívében, ám a varázsa akkor is rabul ejt, ha belépve éppen egy Puskás Öcsi kiállítás közepébe csöppenünk. Nem kérdeztem Imre Zoltán igazgatót, hogy mivégre került oda Öcsi, mert talán más helyen jobban érvényesülne és talán túl messzire eveztünk volna. Hagyjuk a politikát másra, Ady is így maradt meg Váradon, hogy a barátai és a rajongói minden kéziratot, fotót, tárgyat megőriztek, fontos embereket  és fontos hivatalokat győztek meg, hogy ma is álljon Ady szobor a Bihar Megyei Tanács, a Román Nemzeti Bank, a bíróság és fogház körülölelte téren és a sétáló utcán is leülhessünk Ady mellé, mert ott is ő ül hajdani barátaival egy szoborcsoportban.

A múzeum egyik sarkában látható Ady Emke kávéházbeli asztala székekkel, amit valamikor a negyvenes években ajándékoztak oda. Be sem megyünk az Emkébe, mert csak a homlokzata hasonlít, belül modernizálták spotlámpákkal. Furcsán nézne ránk, hogy inkább a Royalba ülünk be kávézni, de itt még majdnem minden eredeti. Igaz, hajdan ezt a költő messzire elkerülte, pedig átellenben épp szembe van az Emkével, de ez a kormánypártiak törzshelye, Tisza István kedvenc kávéháza volt.  Az már viszont irodalomtörténet, hogy Léda épp itt ült Janka barátnéjával, amikor hazatért Párizsból, s egy ismerősük Ady Bandit ajánlotta, hogy vele jól elszórakoznának. Ám hiába üzentek neki a Naplóba, ő visszaüzent, hogy oda ő be nem teszi a lábát, jöjjenek át az Emkébe. A hölgyek átfáradtak és a magyar irodalom sok szenvedélyes szerelmes verset köszönhet e liezonnak.

Az Ady kultusz ma is él Váradon, a múzeum is minden segítséget megkap a Körösmenti Múzeumigazgatóságtól, sőt a Bihar Megyei Tanácstól is. Az anyaországban viszont nem túl jó idők járnak a költőre, bár öt Raffay Ernő is kevés lenne, hogy Adyból a szabadkőművesek bábját faragja, hiszen aki csak kicsit ismerte, tudja, neki aztán nem lehetett parancsolni. Raffayt az sem zavarja, hogy saját magának is ellentmond, amikor nagyképű, öntelt figurának írja le. És  magyarellenesnek, aki igaztalanul gyűlölködött és uszított a keresztény magyar állam ellen. Ám félő, hogy Raffay nézetei lassan, de biztosan beszivárognak a magyar iskolákba, oktatásunk amúgy is meglehetősen védtelen manapság a pozíciót foglaló megmondó emberekkel szemben. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ