RSS Feed

Csárdáskirálynő az NSZK-ban

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 05. 14. 12:15:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csárdáskirálynő az NSZK-ban

Bécs közelében tizenhárom esztendeje, május 16-án hunyt el Rökk Marika - karrierjének állomásait egy világutazó is megirigyelhetné. A magyar famíliában, Kairóban született csinos leányzó, már gyermekkorában szerepelt budapesti balettelőadásokban. Aztán irány Párizs!

Még 2017 tavaszán is külföldön jobban ismerik Rökk Marika (1913-2004) pályafutását, mint hazánkban. Nem is csoda! Az Egyitomban világra jött táncos-énekes tehetség Pesten és Párizsban lépett először színpadra. Majd a náci birodalom sztárja lett. A háború után is rengeteg filmben szerepelt. A Bécs közelében, tizenhárom esztendeje, május 16-án elhunyt Rökk karrierjének állomásait egy világutazó is megirigyelhetné. 

A magyar famíliában, Kairóban született csinos leányzó, már gyermekkorában szerepelt budapesti balettelőadásokban. Kiskamaszként a párizsi Moulin Rouge publikuma is megtapsolhatta az ügyes táncosnőt. Természetesen a New York-i Broadway közönsége sem maradt közömbös a temperamentumus csitri láttán. A Horthy-korszakban mind a magyar, mind az osztrák fővárosban nagy sikerrel játszott Rökk Marika A cirkusz csillaga című fergeteges operettben. Adolf Hitler hatalomra jutásának évében, 1933-ban a Spreenél telepedett le az akkor 20 esztendős, szexi díva. Sorban kapta a filmszerepeket azokban a produkciókban, melyek zömét férje, Georg Jacoby rendezett. 
A zajos zenés alkotások után némi törés következett a sztár karrierjében. Ám a bájos akcentussal csacsogó színésznő '48-ban ismét a kamerák elé állhatott. Hatvanhat esztendeje a Csárdáskirálynőben hódította meg az NSZK-t, a 60-as években pedig a Denevérben és a Hello, Dollyban mutathatta meg legendásan szép lábait az osztrák polgároknak. A túl a hatodik ikszen is aktív, nemzetközi szupersztár, az örökifjú Marica grófnő 2004 tavaszán hunyt el a Bécshez közeli fürdővárosban, Badenben. Marika Rökk - ahogy külföldön emlegették - humort sem nélkülöző alakításai halhatatlanok!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ