RSS Feed

Proton Színház: két év után újra Winterreise

Proton Színház - 2017. 05. 08. 17:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Proton Színház: két év után újra Winterreise

Mundruczó Kornél rendező Franz Schubert dalciklusának Hans Zender-féle 1993-as átiratát állította színpadra az Óbudai Danubia Zenekar közreműködésével. Két év után két előadás erejéig, május 12-én és 13-án újra látható lesz a koncertszínház nagyzenekari változata, Hámori Máté vezényletével.

"Az emberi sorsnak a kegyetlen és kiszámíthatatlan útjáról szól a menekültek történetén keresztül. Egy nagyon szép, emberi és azt gondolom általános érvényű produkció jött létre." - nyilatkozta a karmester.

Az elhangzó dalokat a háttérben videoinstalláció illusztrálja, melynek képsorai valós magyarországi menekülttáborok lakóit örökítik meg. "Amikor először találkoztam táborokkal, sorsokkal, azt éreztem, hogy ezek a sorsok nagyon pontosan visszaadják azt az úton levést, magányt, se múlt, se jövő hangulatot, amit Franz Peter Schubert szívfacsaróan megírt." - számolt be Mundruczó Kornél az előadás ötletének megszületéséről.

Ahogy korábban a Szégyen és a Fehér Isten esetében, itt is a színház inspirálta a filmet: az idei cannes-i filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozik be a Jupiter holdja című nagyjátékfilm, mely a Winterreiséhoz hasonlóan a menekültkérdést járja körül.
 
Szemenyei János, aki színészként Mundruczó Kornél több előadásában is (A Jég, Nehéz istennek lenni, Szégyen, Demencia) szerepelt már, ezúttal énekesként lép a színpadra. "Ez egy reményvesztett fiatal férfi drámája. Nagy örömmel látom a pódiumon Szemenyei Jánost, a Proton Színház állandó zeneszerzőjét, aki ezzel a szereppel mint énekes bizonyítja tehetségét." - mondta a rendező.

"Mundruczó nem ad megoldást, csupán az emberiességet hangsúlyozza: a köztévé irányelvével ellentétben felszegett állal mutat képsorokat gyerekekről, nem törődik a hatásvadászat vádjával, megörökíti a szépet, a csúnyát, s igyekszik elkapni a tekintetek mögött rejtőző embert, aki változást remél az egzisztenciális bizonytalanságban." - írja a Revizor kritikusa az előadásról. Youtube csatornánkon további ízelítőket is találhatsz (itt, itt, és itt), a Trafós nagyzenekari estek után pedig legközelebb külföldön, a frankfurti Winterreise fesztiválon szerepel majd a produkció.

 
WINTERREISE

2017. május 12. 20:00
2017. május 13. 20:00

Trafó Kortárs Művészetek Háza
1094 Budapest, Liliom utca 41.


Fotó: port.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ