RSS Feed

Bellini utolsó operája a Müpában

mti - 2017. 05. 07. 9:04:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bellini utolsó operája a Müpában

Vincenzo Bellini A puritánok című utolsó operáját láthatja a budapesti közönség május 18-án és 21-én a reformáció emlékéve és Maria Callas halálának 40. évfordulója alkalmából a Müpában. A Müpa és a Pannon Filharmonikusok koprodukciójában megvalósuló előadás karmestere a bel canto hivatott mestere, a bresciai születésű Riccardo Frizza lesz, valamint közreműködik a Kolozsvári Magyar Opera énekkara.

    Némedi Csaba nemzetközileg elismert magyar rendező az előadás vezérfonalaként Maria Callas legendás, a Juilliard Schoolban tartott mesterkurzusát idézi meg a "színház a színházban" dramaturgia jegyében.   
    A két főszerepben az angliai születésű, de Ausztráliában nevelkedett Jessica Prattet és a szardíniai tenort, Franceso Demurót hallhatja a közönség. A nemzetközi énekes gárda - Alekszej Markov, Bretz Gábor, Sebestyén Miklós, Ninh Duc Hoang Long és Szántó Andrea - mellett Popova Aleszja, a Magyar Nemzeti Balett sztárja ezúttal egy különleges színházi szerepben, Maria Callasként mutatkozik be - közölte a Müpa az MTI-vel.
    Vincenzo Bellini utolsó operája már párizsi bemutatója idején, 1835-ben hatalmas sikert aratott, majd nagy-britanniai bemutatója után Viktória királynő kedvenc operája lett. 114 évvel később, 1949-ben pedig María Ána Szofía Kekilía Kalojeropúlu, azaz Maria Callas ezzel az operával diadalmaskodott a velencei La Fenice operaházban. 
    Az 1658-ban, az angol polgárháború alatt játszódó szerelmi háromszöget elmesélő opera nehézsége leginkább az énekesekkel szemben támasztott, szinte teljesíthetetlen elvárásokban rejlik. Míg a tenorszólamok legmagasabb hangja általában a kétvonalas C, addig Bellini több D, sőt egy helyütt kétvonalas F hangot is írt a partitúrába. A mostani előadásnak nem titkolt missziója az is, hogy a hazánkban valamikor oly népszerű szerzőt visszahozza a köztudatba. 
    A produkció május 22-én a pécsi Kodály Központban, a Pannon Filharmonikusok állandó játszóhelyén is látható lesz.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ