RSS Feed

Szlovák taxisok az Uber ellen

ujszo.com - 2017. 04. 20. 13:00:17 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Szlovák taxisok az Uber ellen

Bírósági döntés alapján tilthatja be hamarosan Csehország második legnagyobb városa, Brünn az Uber alternatív taxisszolgálat tevékenységét a város területén. Szlovákiába főleg csak a taxisszolgálatok tiltakoznak az Uber ellen, a pozsonyi városháza jelezte, bizonyos feltételek mellett megtiltanák tevékenységét.

Nagy a valószínűsége annak, hogy néhány napon belül Brünnben nem lehet az Uber alkalmazásával fuvart rendelni, ugyanis a helyi kerületi bíróság döntése alapján a városháza betiltotta az amerikai társaság tevékenységét a város területén. Az Uber vállalkozása a döntés szerint sérti a törvényeket.

Az Uber Csehországban azzal sértett törvényt, hogy a társaságnak dolgozó sofőrök autójában nem volt taxaméter, az autókon pedig nem szerepelt a taxi megjelölés. Az Uber taxaméter helyett a mobilos alkalmazásban levő számlálót használja, az egész világon ugyanolyan szabályok alapján vállalkozik.

Az Uber később érkezett a szlovák piacra, mint Csehországba, a klasszikus taxisszolgálatok és az Uber közti harc azóta többször kiéleződött. A taxisok már korlátozták a közlekedést, akadályozták a továbbhaladásban az Uber autóit, legutóbb a városháza előtt tiltakoztak transzparensekkel. A közlekedési tárca az akciót követően közölte, hogy az Uberre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint más taxisszolgálatokra. A tárca szerint ha valaki pénzt kap azért, hogy egy kilenc férőhelyes autóban személyeket szállít, annak tevékenysége automatikusan taxisszolgálatnak minősül, így be kell tartania a vonatkozó előírásokat. Ha ezt nem teszi, akkor az illetékes hatóságoktól büntetésre számíthat. 

A minisztérium ugyanakkor állítja, az adott önkormányzatnak kell ellenőriznie, hogy a területén vállalkozó taxisszolgálat betartja-e a törvényeket. A városházának viszont meggyőződése, hogy az Ubert nem büntetheti. Ha létezne a brünnihez hasonló bírósági döntés, akkor nem kizárt, Pozsony önkormányzata is megtiltaná az Uber tevékenységét. „A város már kommunikált Prágával és Brünnel. Hasonló problémáik vannak, s mi hasonlóképpen szeretnénk eljárni” – nyilatkozta Iveta Keseµáková, a fővárosi önkormányzat sajtóosztályának munkatársa.

A Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (SOI) eddig csupán néhány esetben osztott ki büntetést az Uber sofőrjének.
Az Uber a hivatalos statisztikák szerint világszerte 70 pert folytat, eddig 41 városban tiltották be, legutóbb Budapesten, Rómában és Koppenhágában. Míg nem oldódik meg a helyzet, addig a pozsonyi taxisok újabb tüntetéseket szerveznek.
 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ