RSS Feed

Wajda emléknap Budapesten

mti - 2017. 04. 20. 17:48:37 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Wajda emléknap Budapesten

Az utolsó éveiben őt ért közéleti kritikák ellenére kiállja az idő próbáját. Erről Lengyelország budapesti nagykövete beszélt csütörtökön a Pesti Vigadóban a Hívóképek - Andrzej Wajda emléknap című rendezvény köszöntőjében. Jerzy Snopek azt mondta, hogy Wajda utolsó filmje, a tavaly befejezett Emlékképek sajátos testamentum az idős művésztől.

    "A Hamu és gyémánt, Az ígéret földje, a Nyírfaliget, A wilkói kisasszonyok vagy a Katyn mindenképpen Wajda mesterművei közé tartozik. Nagy öröm, hogy a munkássága előtt tisztelgő emléknapot, szemináriumot most Budapesten rendezik meg, hiszen itt rengeteg barátja és tisztelője volt és van" - hangsúlyozta Jerzy Snopek.
    A misszióvezető kitért arra, hogy a második világháború után kialakult lengyel filmiskola két legtehetségesebb alkotója Andrzej Wajda és a fiatalon, mindössze 40 évesen elhunyt Andrzej Munk volt. Hozzáfűzte: Wajdának fél évszázaddal több jutott és nagyon tevékeny művész volt. "Hosszú útján voltak kudarcai, mégis az egyik legfontosabb alkotóvá vált a világ filmművészetében" - jegyezte meg.
    Fekete György, a házigazda Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke kiemelte: Wajda szerepe jóval több, mint egy filmesé, hiszen szimbólumává vált a közép-európai értelmiségnek. Felidézte, hogy fiatalsága és középkora a Wajda-filmek nézésével telt, a mostani konferenciával pedig a rendező szelleme leszállt a Pesti Vigadó épületébe. Megemlítette azt is, hogy az MMA-nak a lengyel művészeti akadémiával született meg az első írásos szerződése.
    Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy csütörtökön este az Urániában lesz Wajda utolsó filmje, az Emlékképek hazai bemutatója.
    "Tavaly még egy olyan Wajda-retrospektívet terveztünk, amelynek műsorát a rendező maga állította volna össze, kiegészítve tanítványai munkáival. A sors ezt felülírta, de az Urániában most zajló retrospektíven is tapasztaltuk, hogy a nézők személyes érintettsége Wajda témáihoz, nemzeti érzelméhez igazi kapcsolódási pontokat alakított ki, és élővé, befogadhatóbbá tette alkotásait a magyar közönség számára" - szögezte le Elekes Botond.
    Mint hozzátette, Wajda és más kiemelkedő alkotók életművét materiálisan is meg kell őrizni a következő generációk számára, a digitális formátumok bizonytalan természetűek.
    A csütörtöki Wajda-emléknap programjai, előadásai a rendezői életmű kontextusba helyezését tűzték ki célul, a Wajda-retrospektív pedig szombaton zárul az Urániában két rövidfilmmel: az egyik Stanislaw Lem szövegéből készült, a másik a Katyn forgatása közben készült dokumentumfilm.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ