RSS Feed

Európa – jobbra át?

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 04. 20. 9:33:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Európa – jobbra át?

Tavaly óta több tízezer példány talált gazdára a -70 évnyi tilalom után - újranyomott náci bibliából, a Harcomból. Az Osztrák-Magyar Monarchiában világra jött Adolf Hitler (1889-1945) legendás-rettegett műve eredetileg 1925-1926-ban jelent meg. A Mein Kampf kétezer oldalas kritikai kiadása várhatóan a jövőben sem lesz tömegolvasmány.

Nagy biznisz volt a hitleri mű. A majdani Spree-parti kancellár 10 százalékot vágott zsebre a már-már Biblia küllemű propaganda irat bevételéből. Az antimarxista náci ideológiából a szomszédok is kostolót kaptak: ám például Franciaországban már 1940-ben fekete listán szunnyadt a Mon Combat. Mielőtt Horthy Miklós kormányzó csonka-Magyarországában, 1935-ben a kirakatokba került a Führer könyve a skandináv, portugál, spanyol és bolgár polgárok már elmerülhettek a birodalmi irodalom – hasznot hozó – szentírásában. A szerző, Adolf Hitler tíz nappal azután, hogy 56 gyertyát fújhatott el tortáján, 72 éve öngyilkos lett berlini bunkerjában: 1945 májusban beköszöntött a béke az öreg kontinensen.
Pillantás a múltba! Jó nyolcvan esztendeje már arabul és kínaiul is élvezhető volt a vészjósló mű. A csehek két évvel megszállásuk előtt kapták a könyvbe álmodott riasztást – ám akkor a berlini nyári olimpiával ámította a diktátor a világot. Ki vette komolyan a horogkeresztes eszmék fenyegetését? (Pláne, hogy magyar sportolóink tíz aranyat söpörtek be!) Tavaly a vevők elkapkodták a Mein Kampf első 25 ezer példányát, így újabb utánnyomásra lesz igény. Ám az EU legnépesebb, 83 milliós tagállamában ez nem komoly mennyiség. Ráadásul a történészek, politológusok, szociológusok megegyeznek abban, hogy a kritikai kiadás terjedelme (kétezer oldal) és ára (59 €uró, kb. 19 ezer Ft.) eleve megszűri a vásárlói kört. A Harcom sok ezer lábjegyzete pedig még nehezebben emészthetővé teszi Adolf Hitler művét.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ