RSS Feed

A Spree-city díszpolgárai

Mogyorósi Géza - 2017. 04. 20. 9:22:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Spree-city díszpolgárai

Bizonyára Önök is hallottak arról, hogy Budapest testvérvárosában a napoleoni háborúk óta adnak-kapnak díszpolgárságot a Berlin érdekében kifejtett kimagasló tevékenységért. A zaklatott 20. században aztán Adolf Hitlertől Erich Honeckerig számos közszereplőtől vissza is vették a rangos elismerést.

Legutóbb az a német politikus kapott Berlinben díszpolgárságot, aki hazánk '56-os megemlékezésén szellemesen, meghatóan idézte fel kamaszkori élményét a magyar forradalommal kapcsolatban. Wolfgang Schäublét, a hamarosan 75. születésnapját ünneplő szövetségi pénzügyminisztert még a Kohl-korszakból „örökölte meg” Angela Merkel. A kancellárnő, ha megnyeri az őszi Bundestag választásokat továbbra is számít a „ravasz sváb róka” kormánytag munkájára. S most tavaszi időutazásra csábítom a kedves Olvasót! Kérem a biztonsági őveket bekapcsolni!

Szóval, mint bevezetőmben említettem, már a 19. század elejétől jutalmazzák tiszteletbeli polgárjogokkal a porosz világvárosban a legkiválóbb személyiségeket. Az anno Európa harmadik legzsúfoltabb cityjének számító Berlinben Conrad Gottlieb Ribbeck vehette át elsőként a magas elismerést. Az esperes rengeteget tett azért, hogy enyhítse az 1806-tól a napoleoni seregek által elfoglalt, mintegy 200 ezer lakosú település szenvedéseit. Áldásos tevékenységéért, a 67 esztendősen elhunyt „felsőkonzisztóriumi tanácsos” díszsírhelyet is kapott 1826-ban a St. Nikolai temetőben. Ribbeck atya után aztán főleg nemesek részesültek berlini díszpolgárságban. I. Miklós orosz cártól Hermann von Boyen háborúsminiszteren keresztül a tudós-felfedező Alexander von Humboldtig hosszú és rangos a régi toplista. Ám írásom elején sztornózott „sztárokat” ígértem! Lássuk kik ők!
                                           
Az első nagy törlési hullámra 1948 decemberében került sor a négy megszállási övezetre osztott Berlinben. Bő három évvel a fegyverek elcsitulása után, de még az NSZK és az NDK (1949) megalapítása előtt fosztottak meg több hajdani giganácit a díszpolgári címtől. Az öngyilkosságba menekült birodalmi trió tagjainak, Adolf Hitlernek, Hermann Göringnek és dr. Joseph Goebelsnek a sztornírozása csak keveseket lepett meg. A legtovább a Führer sütkérezhetett a dicsőségben. A frissen német állampolgárságot kapott Vezér 1933. április 1-én (nem tréfa!) lett a főváros tiszteletbeli Bürgere. Két bebarnult elvtársa, a Reichstagot elnöklő Luftwaffe főparancsnok, Göring és a birodalmi propaganda miniszter Goebels - úgy is, mint Berlin Gauleitere - ’34-ben kerültek fel a toplistára. A nürnbergi perben halálra ítélt, 1946 őszén felakasztott náci belügyér, Wilhelm Frick ’37-től ’48-ig szerepelt a berlini díszpolgárok névsorában...

A hidegháború, Németország és a romos Spree-metropolisz mind kézzelfoghatóbb megosztottsága a 40-es évektől visszatükröződött a magas elismerés osztogatásában-fosztogatásában is. Az NDK első elnöke, Wilhelm Pieck még jóval e rangos poziciója elnyerése előtt, 1946 januárjában átvehette Berlin díszpolgári oklevelét. A Német Kommunista Párt és a hajdani Spartacus Szövetség oszlopos tagjának 70. születésnapjára adományozott írásos szuvenírt a város. Aztán a település amerikai-brit-francia zónájában – egyszerre Hitler és a többi főnáci díszpolgárságával – ’48 végén érvénytelenítették. Kelet-Berlinben Pieck elvtárstól majdan csak 1992-ben orozták el a dicsőséget... Ezt a történetet indigózták Walter Ulbricht esetében is. Igaz a Német Demokratikus Köztársaság egykori államfője csupán 1963-ban töltötte be a hetedik ikszet. A berlini fal (1961) építője, a Malter Walter-nek gúnyolt, kecskeszakállas politikus már eleve csak a szovjet megszállási övezetben lett díszpolgár. Majd a két német állam húsz évvel ezelőtti újraegyesítését követően, tőle is 1992-ben vonták vissza a címet. Érdekes, hogy az Ulbrichtól a DDR párt és az állami stafétabotját 1971-ben átvevő, Erich Honeckert a neki ’82-ben odaítélt tiszteletbeli polgári címtől, rapid eljárással, már 1989 „falat rengető” eseményei kapcsán megfosztották. Öt évvel később chilei emigrációban érte a halál... Na ennyit mára kedvenc városom – szinte nő mentes! - megtépázott toplistájáról!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ