RSS Feed

Új átiratban a Tartuffe Szombathelyen

Kurcz Elvira - 2017. 04. 19. 17:00:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Új átiratban a Tartuffe Szombathelyen

Május 5-én mutatja be a a szombathelyi Weöres Sándor Színház Moliére Tartuffe című vígjátékát Béres Attila rendezésében, Parti Nagy Lajos átiratában. (Képünk a darab próbáján készült.) Május 12-én pedig Ben Jonson Volpone című darabját viszi színre ugyanitt Alföldi Róbert.

A jómódú, családos Orgon egy szép napon befogad házába egy idegent, akivel a templomban találkozik. Tartuffe erényes férfi, már-már szent, tanításait Orgon elbűvölten követi, és erre kényszeríti feleségét és gyermekeit is. Annyira a befolyása alá kerül, hogy egész vagyonát neki adja. Megbolondult – mondják rá elképedt szerettei, akik sikertelenül próbálják kimozdítani vakhitéből. Mert hiába a jó szó, észérv, hitvesi szeretet, Orgon nem hallgat másra, csak Tartuffe-re, és húzza maga után a családját is a szakadék széléig, sőt még azon is túl.

Molière darabját megírása után azonnal betiltották, főként bizonyos egyházi körök támadták, mivel az álszent Tartuffe figurájában magát az egyházat látták megcsúfolva. Pedig Molière céltáblája nem a vallás vagy a papság volt, hanem azok, akik az emberi gyengeséget, kiszolgáltatottságot vagy butaságot kihasználva, a hit álarcában egyéni érdekeiket érvényesítik. Többéves küzdelem után a Tartuffe győzött ellenzőin, azóta is folytatja diadalútját a világ színpadain. Szombathelyi bemutatóján Parti Nagy Lajos bravúros átiratában kerül színre.

„Ha a komédiának az a hivatása, hogy az emberek hibáit megjavítsa, nem látom be, miért volnának kiváltságos hibák. Ez itt – (az álszenteskedés) – minden egyébnél veszélyesebb következményekkel jár az államban; és láttuk, hogy a színház igen hathatós eszköze a javításnak. Nagy csapás a bűnökre, ha nevetségessé tesszük őket a világ szemében. A szemrehányásokat könnyen vesszük, azt azonban, ha kigúnyolnak, nem bírjuk elviselni; eltűrjük, hogy rossz hírünk legyen, de azt nem, hogy nevetségesek legyünk...”

Molière: Előszó a Tartuffe-höz. 1669.

 

Szereplők:

Tartuffe/Mertz Tibor

Orgone/Bajomi Nagy György

Elmira, Orgon felesége/Nagy Cili

Mariane, Orgon lánya, Valér szerelme/Edvi Henrietta

Dorine, Mariane komornája/Csonka Szilvia

Valér, Mariane szerelme/Kenderes Csaba

Damis, Orgon fia/Jámbor Nándor

Pernelle-né, Orgon anyja/Németh Judit

Cléante, Orgon sógora/Orosz Róbert

Lőrinc, Tartuffe titkára/Matusek Attila

Loyal Ignác végrehajtó/Kelemen Zoltán

 

Díszlet: Horesnyi Balázs

Jelmez: Pilinyi Márta

Dramaturg: Ari-Nagy Barbara

Súgó: Kisely Máté

Ügyelő: Schmidt Róbert

Rendezőasszisztens: Kovács Nóra, M. Kapornaki Rita

Rendező: Béres Attila

 


Fotó: Weöres Sándor Színház
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ