RSS Feed

Aszódi: az atom az egyetlen

mti - 2017. 04. 18. 11:13:33 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Aszódi: az atom az egyetlen

Az osztrák Der Standard napilapnak adott interjút a paksi atomerőmű kormánybiztosa, aki kijelentette, hogy"nem vagyunk olyan szerencsés helyzetben, mint az energiatermelésre használható hegyi folyókban bővelkedő Ausztria. Számunkra az atomenergia jelenti egyetlen olyan szén-dioxid-mentes energiaforrást, amelyik időjárástól független módon stabilan képes fedezni szükségleteinket."

Aszódi Attila szerint Ausztriának is el kell fogadnia, hogy Magyarország saját maga dönti el milyen módon gondoskodik energiaszükségletének fedezéséről. A Der Standard felvetésére, hogy Ausztria tiltott állami támogatásra hivatkozva esetleg perben támadná meg a paksi atomerőmű bővítését, Aszódi úgy reagált, hogy az osztrák kormánynak meg van erre a lehetősége, de a magyar vélemény az, hogy nem fog sikerrel járni. A kormánybiztos szerint ebben a kérdésben az az igazán fontos, hogy az Európai Bizottság másfél évig tartó tüzetes vizsgálat után zöld jelzést adott a projektnek.

Az osztrák lap Moszkva szerepéről is kérdezett, Aszódi ezt azzal ütötte el, hogy kijelentette: a paksi beruházással semmilyen orosz befolyás nem jár együtt. A kormánybiztos hozzátette, hogy az orosz Roszatom leányvállalata, az Atomstroyexport számos nemzetközi alvállalkozóval végzi majd el a kivitelezést. A Paks 2 erőmű tulajdonosa és üzemeltetője pedig száz százalékban egy magyar állami vállalat lesz. 
A projekt finanszírozása egyszerűen azért történik orosz hitelből, mert kivitelezéshez szükséges speciális hitelkonstrukcióhoz nagyon nehéz egyéb finanszírozási forrást találni, állította Aszódi..

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ