RSS Feed

Várjuk Zsuzsát!

Mogyorósi Géza - 2017. 04. 16. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Várjuk Zsuzsát!

"Húsvétra hazavonatozom, utána meg már jön is a Koncz Zsuzsi" - mesélte lelkesen múzeumi őrként dolgozó magyar ismerősöm Berlin történelmi belvárosában. Nos, nem István az egyetlen, aki nagyon várja énekesnőnk újabb németországi koncertjét!

Szeretem hallgatni, amikor az örökifjú művésznő németül szól a publikumhoz. Két éve Rostockban koncertezett Zsuzsa, tavaly pedig a Drezda közeli Freitalban. Jómagam karácsony küszöbén, hazánk Spree-parti diplomáciai központjában találkoztam legutóbb vele. S akkor ide most betűzök két megjegyzést. Mindig szívenüt, ha az Unter den Linden-i nagykövetségünk bejáratánál, a „Magyar Köztársaság” felirat hűlt helyét látom. „Republik Ungarn” helyett már csupán  „Magyarország/Ungarn” külképviseletének kapuja tárul ki – kőhajításnyira a Brandenburger Tor-tól. Hm. A másik dolog – Koncz Zsuzsa decemberben, röviddel a Berlint megrázó terrortámadás előtt járt CD-bemutatón a német fővárosban. Így utólag döbbenetes, hogy aktuális albuma, a „Vadvilág” címében is mennyire rímel az újabb és újabb európai merényletekre. Berlin, London, Szentpétervár, Stockholm.

Szóval tél után a tavasszal is Németországba készül Zsuzsa. Itt is értesültünk arénabeli, márciusi szuper koncertjének sikeréről. Akik nem jutottak el akkor Pestre, netán nem kaptak már jegyet, azok április 22-én a Művészeti Akadémián (Akademie der Künste) tapsolhatnak a magyar énekesnőnek. A koncert lelkes szervezőjétől, Jóska cimborámtól tudom, hogy a volt NDK tájairól is számos belépőt rendeltek, s a berlini magyarok közül is rengetegen várják Zsuzsa érkezését. Szombat esti láz – miként Bródy János februári fellépésekor!

Míg a dalszerző, énekes, gitáros „nyugger” a metropolisz keleti felében hódította meg a tél végén a publikumot, addig réges-régi barátnője a világváros egykori nyugati zónájában szerepel pár nappal húsvét után. A Koncz koncertek, a Zsuzsával való találkozások, sőt már plakátjainak berlini felbukkanása is szívet melengető élmény. Fontos ez a zenei-művészi kapcsolat a két főváros között: legyen szó Fischer Ivánról, Snétberger Ferencről, avagy mint most Koncz Zsuzsáról!

Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ