RSS Feed

Svéd hősiesség magyarul is

M. A. - 2017. 04. 16. 9:00:32 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Svéd hősiesség magyarul is

A Valaki hőse című regény külföldön már nagy sikert aratott hihetetlenül bájos humora, szerethető szereplői és nem utolsósorban nem mindennapi története miatt. A szerző, a svéd Marten Sandén és számos jobbnál jobb gyermek- és ifjúsági könyv fűződik a nevéhez.

Viktor Stenmark a Backadal iskola (sokak szerint) legjelentéktelenebb és legkevésbé nevezetes diákja. A suliban a legtöbb gyerek valószínűleg még a nevét sem tudja, de talán még azzal sincsenek tisztában, hogy Viktor egyáltalán a világon van. Pont az ellentéte Jovan Maricnak, a hős diáknak, akinek rettenthetetlenül bátor tettére a menza mellett felállított ivókúttal emlékezik az iskola. Azonban Viktor Stenmark még nem tudja, hogy hamarosan zavarba ejtő események sorozata következik be, és ezek oda vezetnek majd, hogy soha többé nem kell jelentéktelennek éreznie magát. Az újságok azt fogják írni, hogy egy szuperhős érkezett a városba...

A szerzőt, a svéd Mårten Sandén-t 2015-ben a neves Astrid Lindgren-díjjal tüntették ki, és jelenleg ő számít a Rabén&Sjögrén nevű svéd gyerekkönyvkiadó legnépszerűbb szerzőjének – márpedig ez az a kiadó, ahol Astrid Lindgren is dolgozott.

 Ez a humoros és letehetetlen regénye nemcsak kínosabbnál kínosabb helyzetekben bővelkedik, de tele van szívmelengető érzelmekkel is. Ki ne tudna könnyedén azonosulni a főszereplő, Viktor vágyával, hogy ne legyen többé láthatatlan, épp ellenkezőleg: hogy fontos lehessen? És ki ne akarna hőssé válni legalább egy kis időre?

Ajánljuk minden tíz éven felüli álmodozó, reménybeli és valódi hős, ifjú és örökifjú irodalomrajongó figyelmébe; továbbá mindenkinek, aki csak most kezd kamaszodni, és azoknak is, akik szívesen emlékeznének vissza kiskamaszkoruk botladozásaira, vagy a könyv közös olvasása közben-után szívesen beszélgetnének erről saját gyerekükkel.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ