RSS Feed

Tavaszi Várkapu Tárogató Füzér Várában

mti - 2017. 04. 15. 8:22:38 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tavaszi Várkapu Tárogató Füzér Várában

Történelmi játszótéren, hadi bemutatókon, középkori életképeken keresztül mutatják be Füzér Vára mindennapjait húsvétkor, a kétnapos rendezvényen együttesek, hagyományőrzők és előadóművészek várják a látogatókat - közölték a szervezők az MTI-vel.

    A tájékoztatás szerint Füzér Várának kapuja tárogatószóra nyílik meg vasárnap, majd történelmi játszóházat tartanak kézműves foglalkozásokkal. A Felsővár piacán Sárospataki Lovagok várják a várba érkezőket párviadallal, íjászattal, látványfőzéssel.
    A Hollóének Hungarica mindkét nap koncerttel és táncházzal szórakoztatja nézőket. Vasárnap koncertet ad az Agyagbanda is. Gasztronómiai és kézműves váruradalmi vásár lesz a füzéri tájházak portáin és a község központjában, az ide érkezők kézműves foglalkozáson vehetnek részt, ahol gyertyát márthatnak, mézeskalácsot díszíthetnek és helyi finomságokat kóstolhatnak. A XI. Tavaszi Várkapu Tárogató hétfőn hasonló programokkal folytatódik.
    Füzér vára, a történelmi Zemplén vármegye nevezetessége a közelmúltban újult meg. A források az erődítményt a 13. században említik először, történészek szerint biztos, hogy 1235-ben, II. András halálakor már állt. A Füzér község fölött 170 méter magasan, nehezen megközelíthető, meredek hegy tetején épített várban 1526-ban Perényi Péter koronaőr Szapolyai János koronázása után - ahelyett, hogy szokott helyére, a visegrádi várba vitte volna - Füzérre szállíttatta a Szent Koronát és legalább egy évig ott rejtegette.


Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ