RSS Feed

Hullámtörők

Csontos Tibor - 2017. 04. 15. 8:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hullámtörők

Stílusosan ezt a nevet kapta a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál nagydíja. A Titanic huszonnegyedszer hasított Budapesten, sikere jelzi, hogy ki vagyunk éhezve a nívós filmfesztiválokra, az off Hollywood filmekre. A fesztivál, amely összeköti a világot - szólt az idei, egyhetes filmmustra szlogenje, jelezve, hogy a világ tíz országából érkeztek produkciók, köztük a Fülöp-szigetekről, Dél-Koreából, Kínából és Argentínából. A Titanic-mozik nem a kasszagépek csengéséről szólnak, hanem a mai világunkról, rólunk, közelmúltunkról, jelenünkről.

Embert próbáló időket élünk és számomra a film jelenti az egyik legmegfelelőbb eszközt világunk sötét valóságának megvilágítására és ezáltal megkérdőjelezésére is - írta a fesztivál műsorfüzetének bevezetőjében Allan Sorensen, a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója. Nos, az embert próbáló idők lenyomatai ott voltak a Titanic-mozikban. Az egyik legfontosabb film a svéd-norvég-dán koprodukcióban készült Számi vér például az állami szintre helyezett szegregációról és megkülönböztetésről szól - emlékezetesen. Amanda Kernell filmje nem véletlenül kapta meg az idei fesztivál Hullámtörők-díját. Persze nem érkezett rossz előjelekkel a magyar fővárosba, hiszen a 2016-os velencei filmfesztiválon két díjat is bezsebelhetett. 

Készült például vádirat a szegények kizsákmányolását szinte brutális módszerekkel eltussolni akaró rendfenntartók ellen Végzetes lövés címmel. A Fülöp-szigeteki-katari misztikus thrillert a huszonhat éves Mikhail Red rendezte és annak a parasztlánynak a megalázásáról szól, aki természetvédelmi területen véletlenül lelő egy védett madarat. Slágerfilmnek számított az Egy vezér gyermekkora című angol-magyar-francia film, amely a fasizmus előszelét hozza. (Részben Magyarországin forgatták, vágója Jancsó Miklós fia, Jancsó Dávid.) Említhetjük a spanyol versenyfilmet, A pásztort, melyben egy, az életével elégedett kisember kerül szembe a pénz hatalmával, egy cinikus nagyvállalattal azáltal, hogy egy lakópark építése miatt kisajátítanák a házát és a földjét. 

Az idei Titanic Filmfesztivál filmválogatásának nagy erénye a közéleti, társadalmi témaválasztás, a hatalom és a kisemberek tematikájának ábrázolásában új szempontokat érvényesítő alkotások fedélzetre hozása. Nem érződött fesztiválhangulat, nem volt felhajtás, szolid külsőségek közepette zajlottak az események, az ilyesfajta programokhoz ideális helyszín, a Toldi Mozi pedig ezúttal is csúcsra járt. Az Uránia Nemzeti Filmszínház viszont méreteinél fogva nem igazán alkalmas ilyesfajta fesztiválhelyszínnek, egy-két alkalmat leszámítva túlságosan is kevesen fesztiváloztak, de hát ez nem a mozi hibája. 

Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ