RSS Feed

Chaplin élt, él, élni fog

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2017. 04. 14. 8:27:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Chaplin élt, él, élni fog

Negyven esztendeje hunyt el a 20. század halhatatlan művésze, Sir Charles Spencer Chaplin. A Londonban 1889 tavaszán világra jött filmsztár még az első világháború kitörése előtt érkezett az Egyesült Államokba. Ott ragadt.

A Roma Színészek Világnapja április 16-án van. Noha a 128 esztendeje Angliában született Charles Spencer Chaplint bőszen zsidózták a nácik a 30-as, 40-es években, a kacagtató művész nem tiltakozott. De nem is hencegett más - cigány - származásával. A néhány nappal Adolf Hitler előtt, Londonban világra jött Chaplin még az első világháború küszöbén érkezett egy társulattal az Egyesült Államokba. A már gyermekként színész tehetséggel megáldott fiatalember az USA-ban érett nemzetközi hírű némafilm sztárrá.
A szorgalom és a siker hamar milliomossá tette a nőfaló, kefebajszú művészt. Chaplin a rendezéshez, forgatókönyv íráshoz, zeneszerzéshez, tánchoz is értett. A Kutyaélettől az Aranylázig és a Modern időktől A diktátorig szinte megszámlálhatatlan alkotásával járult hozzá a múlt század filmművészetéhez. Sokan a - vele egykorú - berlini vezért, Hitlert kigúnyoló zseniális ,1940-es The Great Dictator-t tartják Chaplin egyik legfontosabb művének. Joggal. Micsoda előrelátás! A színész óriás megrázóan komikus remekének, melyben a cigány őseire büszke sztár a nácizmust figurázta ki, alig akad párja. Ezen első hangosfilmjét már csak néhány produkció követte. Életművéért '72-ben Oscar-díjat vehetett át Amerikában, ahová húsz esztendőnyi „száműzetés” után tért csak vissza. Sir Charles Chaplin 1977 karácsonyán hunyt el Svájcban.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ