RSS Feed

A hidegháború múzeuma

Mogyorósi Géza - 2017. 04. 13. 8:08:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A hidegháború múzeuma

Noha már évtizedek óta Berlinben, annak is hajdani brit zónájában élek, s szeretem a történelmet, csak most tavasszal jutottam el először a Szövetségesek Múzeumába. Szép, számomra kicsit szomorú állandó kiállítás fogadott.

Azt eddig is tudtam, hogy a bombazápor, a szovjet hadak ostroma, a nélkülözés megtizedelte a hitleri birodalom civil lakosságát.  Németek ezrei lettek öngyilkosak a náci korszak végnapjaiban. Majd '45 májusában beköszöntött a béke az öreg kontinensen. A romeltakarítás és a közlekedés megszervezése ember feletti erőt igényelt: maguk a berliniek, s különösen a lányok, asszonyok fáradságot nem kímélve dolgoztak az élet normalizálásán. A háborús károkra, a pusztításra, az élelmiszer ellátás nehézségeire példa, hogy a nem sokkal korábban centenáriumát ünnepelt, világhírű Zoo, több, mint 10 ezer lakója közül, csupán néhány tucat állat élte túl az ostromot… 

Az 1945 nyarától szovjet-amerikai-brit-francia megszállás alá került, kivérzett metropolisz lett a Szövetségi Ellenőrző Tanács főparancsnokságának székhelye. Nagy-Berlin békebeli első (és hosszú évtizedekre egyben utolsó) szabad, demokratikus választását 1946 októberében tartották. 1947-ben hivatalosan is megszűnt Poroszország, s a következő esztendőre tökéletesen elmérgesedett a viszony a Vörös Hadsereg által kontrollált zóna és a nyugati szövetségesek kezén lévő három övezet illetékesei között. A stabil (nyugatnémet) márka bevezetése a leendő NSZK területén valamint West-Berlinben hidegháborús lépésre ösztönözte szovjeteket: 1948 tavaszától blokád alá helyezték a főváros nyugati kerületeit. 

Nos, főleg erről a kevésbé ismert, hidegháborús korszakról mesél az „Alliierten Museum”. A Clayallee 135. szám alatti múzeumot könnyű megtalálni a hajdani amerikai zónában, hiszen kertjében egy ezüstösen csillogó repülőgép matuzsálem parkol. Két régi épületben elevenedik meg a közelmúlt, midőn a kiéheztetésre ítélt fél metropolisz amerikai és brit katonai légihíd segítségével tartotta a kapcsolatot Németország szövetségesek által ellenőrzött régióival és a szabad világgal. 1948-49 tele különösen kemény volt a nyugat-berliniek számára! A köz- és vasúti forgalom megbénítása miatt az élelmiszertől a tüzelőanyagig mindent repülőgépekkel kellet a „szigetvárosba” fuvarozni. Az oroszok hosszú évtizedekre (ismét) ellenséggé váltak a berliniek zömének szemében. Míg a német városokat (Kölntől Berlinig és Hamburgtól Drezdáig) a háborúban rommá bombázó amerikai és brit katonákat hősként ünnepelték a Spree partján… A szovjet blokád 1949 májusi feloldása ellenére Berlin megosztottsága „véglegesnek” bizonyult – még abban az esztendőben létre jött az NSZK és az NDK. A Szövetségesek Múzeuma – emitt egy veterán dzsip, amott térképek, makettek, fegyverek, uniformisok – a második világháború utáni, megszállt, zónákra osztott német főváros történelmi pillanatait villantja fel. A belépés ingyenes – hétfőn zárva.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ