RSS Feed

Tisza Kata: sírás még nem ment kárba

mixonline - 2017. 04. 12. 17:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tisza Kata: sírás még nem ment kárba

Szerdán délelőtt a Kiskakukk Étteremben mutatták be Tisza Kata (képünkön) legújabb könyvét, amely a kilenc éves hallgatás utáni első kötete. Akik nem sírnak rendesen című tiszai gondolatfutam írásait a szerző pszichoprózaként, pszichoprózaversként címkézi. Valamennyi története a közösségi oldalon kelt útra.

Kilenc éve tűnt el a nyilvánosság elől a korábbi, rendszeresen publikáló, rádió- és tévéműsorokat vezető médiasztár, Tisza Kata, aki feltűnése óta megosztó személyiségnek számított, szerették vagy utálták. Mielőtt azonban végleg bedarálta volna a médiagépezet, Délkelet-Ázsiába menekülve tűnt el a szemek elől. Ha úgy tetszik, hátat fordított a világnak. Az ELTE bölcsészkarán, pedagógiai és pszichológiai karán szerzett diplomát, jelenleg állami ösztöndíjas doktorandusz a pszichológia tudományterületén, oktat és kutat is az egyetemen és két kislányt nevel.

Akik nem sírnak című kötetében, miként megjegyezte, a saját múltja és a jelene találkozik, s benne van mindaz, amit eddig letett az asztalra. E pszichoprózáiban tetten érhetők a kutatási területei is, az életút, az öregedés, az életminőség, az identitás, az előítéletekkel szembeni küzdelem. Az interkulturális pszichológia szakértőjeként is megnyilvánul, mintegy segít keretbe helyezni a világot. Melyből megörökíti sz életkutatót, a halálkutatót, megörökít nőket és férfiakat, rakparton látott szabaduló menyasszonyt, hazugság-mibenlétet, haláltudatra való rádöbbenést, gyászt, halálfélelmet. Végül is az élet végével foglalkozik a szerző, aki a könyvbemutatóra érkezett újságírók mindegyikének átadott egy verset: "minden sírásnak helye lesz/ sírás még nem ment kárba/öt sírás egy állójegy a mennyország kapujába/ hat sírás már ablaknál/hétnél pótszék járna/ tíz sírás után otthonra lelsz a kurva nagyvilágban"

"A józanság és az őrület határán lélegző és lihegő mondatok" - írja Szabó T. Anna a kötetről, melynek borítóján egy piros, szív alakú konnektorból esik ki (vagy éppen oda igyekszik?) egy elosztó vezeték falidugasza. (Scolar Kiadó)Fotó: sajto-foto.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ