RSS Feed

Berlin, London, Szentpétervár

Mogyorósi Géza - 2017. 04. 11. 8:00:26 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Berlin, London, Szentpétervár

Szívfacsarók a képek az oroszországi terrortámadásról. Nagyon ismerős, "budapesties" a kék, ex-szovjet metrószerelvény, melyben seregnyi embert szaggatott cafatokra egy kirgíz merénylő robbanószerkezete. Félszáz sebesültet kórházban ápolnak. Megőrült a világ?!

Hetente többször autózom el annál a csonkatornyú berlini templomnál, melynek szomszédságában egy lopott kamion belerohant a karácsonyi vásár forgatagába. December 19. fekete nap a 780 esztendős Spree-metropolisz krónikájában. Noha lassan négy hónap telt már el a véres-aljas merénylet óta, kipillantva kocsimból mindig meghat a piros mécsesek tengere. Kicsit zarándokhely is lett a Vilmos császár emlékét idéző romtemplom és környéke. A renoválatlan, bombasújtotta egyházi épület a második világháború szörnyűségét idézi a német főváros szívében. A 2016 vége óta pislákoló gyertyák a sötét terror ellenfényei. Halk sikoly a gyűlölettel szemben.

Az ellen a barbárság ellen, mely tavasszal megrázta Londont is. Noha bő egy évtizede nem jártam már a Temzénél, nagyon felzaklatott a márciusi merénylet képsora. Szinte egyenes adásban láthattuk Anglia - Európa! - újabb szerencsétlenségét. Az sem vígasz, hogy (miként a berlini tömeggyilkos tunéziai fiatalembert Milánóban) a londoni terroristát is lelőtték a rendőrök. S most áprilisban a hajdani leningrádi metróban aratott a halál. Ahogy a Brexit-fővárosában angol állampolgár öldökölt, úgy Szentpétervárott is „belföldi”, orosz okmányokkal rendelkező (közép-ázsiai gyökerű) férfi robbantotta fel magát. Meg másokat...

Azokkal értek egyet Németországban, akik nehezményezik, hogy a szentpétervári tragédiát követően nem kapott szláv trikoloros díszvilágítást a Brandenburgi kapu. Miként a nemzeti lobogóba öltöztetés természetes volt a párizsi, londoni merényletek után. Kisstílű, pitiáner dolog arra hivatkozni, hogy oroszföld második legnagyobb metropolisza nem partnervárosa Berlinnek. Na és! Egy részt nekik is kijárna az európai szolidarításból! Másrészt abban az egykori cári városban aratott a halál most, ahol a náci korszakban a hitleri seregek bő 800 napos blokádja révén leningrádiak százezrei pusztultak el! Harmadrészt Berlin felszabadításáért anno szovjet katonák tömegesen ontották vérüket a Spreenél! Midőn májusban (a Gyözelem napja küszöbén) Angela Merkel Moszkvába látogat, ne csodálkozzon, ha Vlagyimir Putyin megint kutyástul jelenik meg a Kremlben – tudván, hogy a kancellárnő fél az ebektől. Legalább a német diplomatáknak lehetett volna annyi stílusérzékük, hogy e nemzetközi randevú előtt emlékeztetik a berlini szenátus illetékeseit arra, hogy áprilisban éppen az orosz elnök szülővárosára sújtott le a terror. Szóval kár volt elspórolni a gesztust és a fehér-kék-piros díszvilágítást a Brandenburgi kapuról!

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ