RSS Feed

Megszűnőben a szlovák gyógyszerhiány

ujszo.com - 2017. 04. 10. 17:00:15 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Megszűnőben a szlovák gyógyszerhiány

Úgy látszik, hatásos az új, januártól érvényes szabályozás, a patikák biztosítani tudják ügyfeleiknek a szükséges gyógyszereket. A tavaly kialakult gyógyszerhiány megszűnőben, csak a gyártók és a forgalmazók elégedetlenek – a jogszabály ugyanis őket büntetné, ha a beteg nem kapná meg az orvosságát - ad ja hírül a pozsonyi Új Szó Online.

Tavaly egyre nagyobb lett a hiány bizonyos készítményekből, amit a gyógyszerek reexportja okozott. A hazai gyógyszer-kategorizálásnak köszönhetően olyan alacsony az áruk, hogy jó üzlet volt itt felvásárolni, és más uniós, elsősorban nyugati államokba exportálni. Az Állami Gyógyszer-felügyeleti Hivatal (©ÚKL) ugyan tiltotta a kivitelüket, de ez sem segített a helyzeten. 
 
A januárban életbe lépett jogszabály nem a kivitelt tiltja, hanem a gyártót, vagyis a gyógyszert itthon regisztráló céget kötelezi arra, hogy biztosítsa a készítmény elérhetőségét a hazai piacon. A jogszabály egyelőre hatékonynak tűnik, tavaly októberben még 2644 különböző típusú készítmény hiányzott, idén januárban ez a szám már csak 365 volt, jelenleg pedig az egészségügyi minisztérium szerint minden kategorizált készítmény kapható. „A minisztérium nem kapott egyetlen panaszt sem olyan betegtől, aki nem kapta meg gyógyszerét az előírt 48 órán belül” – tájékoztatta lapunkat Zuzana Eliáąová, a szaktárca szóvivője. 
 
Ezt erősítették meg lapunknak a megszólított gyógyszertárak vezetői és a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) alelnöke is.  „Amióta érvénybe lépett az új jogszabály, a gyógyszerekből nincs hiány” – mondta anlapnak Tibor Czuµba bodrogszerdahelyi gyógyszerész, a kamara alelnöke. Hasonló tapasztalataik vannak az alsószeli Botanicus gyógyszertár dolgozóinak is. „Ha meg kell rendelni a gyógyszert, az az esetek többségében időben megérkezik – tájékoztatta lapunkat a gyógyszertár munkatársa. – Ha a beszállítók megígérik, hogy 48 órán belül a patikában lesz a készítmény, akkor az úgy is lesz.”
 
A rendszer ugyanis úgy működik, hogy ha a gyógyszertárban nincs meg a receptre felírt készítmény, akkor a megrendeléshez csatolt receptet a gyógyszerész anonimizált módon, vagyis a beteg nevének feltüntetése nélkül továbbítja a forgalmazónak, amely 48 órán belül köteles leszállítani a gyógyszert. A törvény áprilisban életbe lépett rendelkezése szerint késés esetén komoly, akár 100 ezer eurós bírságot is kaphatnak. Fotó: Máté Krisztián
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ