RSS Feed

Itt az elhízás-járvány egyik oka

M. A. - 2017. 04. 10. 8:25:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Itt az elhízás-járvány egyik oka

Nem árt tudni, hogy bizonyos ételek, italok fogyasztása közben olyan anyagot viszünk be a szervezetünkbe, ami nagy mértékben hozzájárulhat a kilók gyarapodásához, az inzulin rezisztencia vagy a cukorbetegség kialakulásához, és számos egyéb anyagcsere zavarhoz.

Az egyik ilyen anyag a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, melynek fogyasztásával kapcsolatos veszélyekről kérdezzük Dr. Gajdács Ágnes belgyógyász, obezitológus szakorvost, testsúlygyógyászt, a MediFat igazgatóját.

„Az édes íz szeretete alapvető emberi tulajdonság, nem véletlen, hogy a gyümölcsök és a méz évezredek óta a kedvenceink közé tartoznak. Mivel az édes íz lehet például örömforrás, vagy a jutalmazás egyik eszköze, ezért egyre jobban kívánjuk, egyre többet fogyasztunk belőle, ráadásul sok édességforrás áll a rendelkezésünkre. Néhány évvel ezelőtt, még a cukoralkoholok (pl. nyírfacukor, eritrit stb.) divatossá válása előtt az egyik legfőbb természetes, cukorhelyettesítő alternatíva a fruktóz volt. Mivel a fruktóz édesebb a cukornál, ezért kisebb mennyiség is elég belőle, ráadásul a glikémiás indexe alacsony, így a cukorbetegek és fogyókúrázók is előszeretettel választották cukor helyett. Az elmúlt években azonban felvetődött a gyanú, hogy a cukor lecserélése korántsem olyan jó döntés. Ezen kívül ha mi magunk emeljük le a polcról a fruktózt, legalább tudatos a választásunk, és azt is tudjuk, hogy mennyit fogyasztunk belőle. Azonban jó néhány étel és ital tartalmaz fruktózt úgy, hogy nem is tudunk róla, vagy ha fel is van tüntetve a termékcímkén valamilyen néven, a mennyiségről nem kapunk tájékoztatást.” – mondja Dr. Gajdács Ágnes, obezitológus szakorvos.

A túlzott fruktóz-fogyasztás a zsigeri (pl. máj) zsírmennyiséget növeli, így a túlsúly, elhízás, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, metabolikus szindróma kialakulásának kockázata jelentősen nő.

Egyes tanulmányok arra hívják fel a figyelmet, hogy egyéb mutatóktól (népesség elhízottsági adatai, összkalória-, illetve étkezési cukorbevitel) függetlenül nőtt a II. típusú cukorbetegség, és azt megelőző kóros eltérések gyakorisága azokban az országokban, ahol gyakoribb a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup fogyasztás. Mivel a kukoricaszirup pontos fruktóz tartalmáról nem állnak rendelkezésre adatok, a fruktózfogyasztás akár jóval magasabb is lehet, mint a becsült értékek. Az viszont biztos a KSH adatai szerint, hogy 12 év alatt duplájára nőtt.

 


Fotó: purecom
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ