RSS Feed

Labundarúgás

Odrobina Kristóf - 2017. 04. 08. 8:00:30 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Labundarúgás

A futball a világ első számú sportja!- hangzik el kis túlzással minden sarkon, ha az utcákat járjuk a világon szinte bárhol. Személy szerint, ha minden ilyen alkalommal kaptam volna egy doboz sört, valószínűleg már sírba vitt volna az alkoholizmus. Mindezek ellenére legalább olyan gyakran hallani azt is - teljes joggal - hogy a futball korrupt, élvezhetetlen sport, melyet a pénzközpontúság formált olyanná, amilyen ma.

A modern labdarúgás szabályait szándékosan úgy alakították ki, hogy az jó meleg és vastag bundákat hozzon a felsőbb vezetés tagjainak – nehogy megfázzanak télen. Kevés olyan sportág van ma, amelyben annyi rejtett bankó lapulna a fű alatt, mint a foci. A legnagyobb port mostanában a videósított bíró kérdése kavarta, amelyet természetesen máig nem sikerült átvenni a futballba. Szerintem érdemes lenne bevezetni, mégpedig úgy, hogy minden csapatnak három-három lehetősége lenne visszanézetni az általuk kiválasztott szituációkat, amely adott esetben felülírná vagy megerősítené a játékvezetőt. Ha a csapat tévesen ítél meg valamit, elveszítene például egy cserét, így elkerülhető lenne többek között a szándékos játéktördelés gyanúja is.

Roppant idegesítő, ha egy mérkőzés utolsó néhány percében indokolatlanul és egyértelműen az idő pörgetését elősegítő cserékre kerül a sor. Ennek orvoslására egyrészt a cserék idejére megállhatna az óra – ha már a tiszta játékidő elérése lehetetlen -, vagy drasztikusabb esetben az utolsó tíz percben tilos lehetne a csere. Ilyen szabályokkal végleg eltűnne a játékos frissítős időhúzós magatartás, ami nem mellesleg rettentő gyáva módszer is a csapatok részéről. 

Vannak olyan mérkőzések is, amelyeken egyik csapatnak sem érdeke játszani – általában vagy a pénz miatt vagy, mert abszolút érdektelen az eredmény a csapatoknak. Azonban a klubok bevételének egy jelentős hányada a szurkolóktól érkezik, éppen ezért illene minden esetben kiszolgálni a nézőközönséget, ha már vagyonokat költenek jegyekre és bérletekre, relikviákra és egyéb dolgokra. Éppen ezért érdemes lenne bevezetni egy bizonyos mértékű támadóidőt, akárcsak a kosárlabdában, vagy például a kézilabdában. Tekintettel a pálya méreteire, mindkét csapatnak öt-öt perce állna rendelkezésre egy támadásra, amint ez a keret lejárt, az ellenfél támadhatna a saját kapujától. Természetesen a labdaszerzés és az ellentámadás lehetősége továbbra is megmaradna, így ezzel a szabállyal csupán az unalmas, tíz percig is eltartó passzolgatást lehetne elkerülni a hátsó térfélen.

A modern futball egyik legnagyobb problémája a színészkedés. A játékosok gyakran képzelik magukat színtársulatba, és a legnevetségesebb villanásokkal próbálják megetetni a játékvezetőt, amelyben az a legszomorúbb, hogy sokszor sikerül is. Ezzel együtt nem ritka az anatómiai csoda, amely során valakit mellkason löknek és ezért mindkét lába egyszerre fáj. Korábban megpróbálták orvosolni a kamusérüléssel járó időhúzást, így most már el kell hagynia a pályát annak, akihez orvosi stáb érkezik, azonban rögtön vissza is mehet, így lényegében ez a szabály legalább annyit ér, mint halottnak a csók. Úgy gondolom, hogy valódi megoldást jelentene az, ha a sérült, aki miatt áll a játék, legalább tizenöt percig nem térhetne vissza – hiszen ha akkora a baj, úgy alapos kivizsgálásra van szükség, nemde? Ezek után háromszor is meggondolják a játékosok, hogy szégyenteljesen fetrengjenek a semmiért a földön, mint a hátára esett katicabogár.

Mindezek természetesen soha nem kaphatnak lehetőséget a labdarúgás életében, hiszen ezekkel a szabályokkal, sokkal tisztább és becsületesebb játékot lehetne produkálni. Határozott meglátásom, hogy manapság a világ futballszövetségeinek egyáltalán nem áll érdekében úgy formálni ezt a játékot, hogy, rendes, élvezhető és látványos játékra összpontosítson, de hát minek is tennék, ha mindezt beáldozva cserébe milliárdokat kereshetnek akár egy-egy mérkőzésen is. A balga szurkoló így is kilátogat a lelátókra, hiszen a futball mégis csak a világ első számú sportja.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ