RSS Feed

Plakátútvesztő

Regös István - 2017. 04. 06. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Plakátútvesztő

Sokfelé vezérelt már a sorsom a világban, számos fővárosban járhattam. De olyan plakáterdőket, amelyek már valóságos útvesztők, legfeljebb Délkelet-Ázsiában láttam. Ami ma Magyarországon történik plakátügyben (is!), az egyszerűen feldolgozhatatlan és értelmezhetetlen. Nem kell azt kérnem, hogy képzeljék el, mert mindenki reggeltől estig, amint kimozdul otthonából, zöld lombok helyett plakáterdőbe ütközik.

Sötétlik a táj, egymás ellen ordítanak a szövegek és a képek, ember legyen a talpán, aki kiismeri magát, így lesz a plakátból útvesztő. Útvesztő, ahol az emberek érzelmileg, racionálisan eltévedhetnek. És Murphy óta tudjuk, hogy ahol el lehet tévedni, ott el is tévedünk. A baj az, hogy a valóság meghaladta Murphyt, ma már így szólna az előbbi híres mondása: Ahol nem lehet eltévedni, ott a plakáterdők között el lehet tévedni. 

Utolsó pár előre fuss!

Az egyik plakáton olvasom és látom, hogy a hatalmas stoptábla mellett ez a szöveg áll: „Állítsuk meg Brüsszelt!” Ahogyan elsuhanok az autómmal a plakát előtt, hirtelen nem tudom, hogy előttem vagy mögöttem van-e Brüsszel, és jut eszembe, hogyan fogom megállítani? Ha mögöttem van, keresztbe kell állni, nehogy elmenjen, mert csak így tudom megállítani. Ha előttem van, akkor bele kell taposnom a gázba, hogy utolérjem, mert megállítani csak úgy tudom, ha legalább olyan sebességgel vagy talán egy kicsivel gyorsabban haladok, mint ő. Ezért ravasz dolog ez a Brüsszel! Aztán hirtelen azon kezdek töprengeni, hogy miért is kell nekünk megállítani Brüsszelt? Vagy más formában is kérdezhetem: ki haragszik ennyire Brüsszelre és miért? Ha jól emlékszem, örömünnep tombolt Magyarországon, amikor végre beléphettünk az Európai Unióba. Eget-földet rázó ünnepségek voltak, nem győztük hangsúlyozni, hogy mindig is az Európai Unió, de legalábbis Európa tagjai voltunk, mert kis hazánk mindig is Európához tartozott.


Durvulnak

Aztán egy kis kanyarba fordul az út és az orrom előtt tornyosul a másik plakát. Orbán Viktor miniszterelnököt látom, aztán rögtön mögötte, mintha egy nyakon két fej lenne, mellette Mészáros Lőrinc néz a jövőbe. Nem tudom, mit látnak, de a kép olyan komor, ijesztő, hogy biztos nem valami szépet. Aztán a szöveg, ami kíséri e képet, elég dermesztő, még a látványnál is ijesztőbb: „Ti dolgoztok, ők lopnak!” Az ember nem akar hinni a szemének. Itt nem a sarki fűszeresről van ám szó, hanem Magyarország miniszterelnökéről és valakik kitapétázták a fél országot ezzel és az ehhez hasonló plakátokkal! El tudom képzelni az autópályán Budapestre érkező vidékieket, hazai turistákat, mit gondolhatnak, amikor látják ezt a plakátot. Ki dolgozik itt és ki lop? Ajaj! Lesz még itt vita erről! Mindenesetre egy másik hasonló plakáton, Habony Árpád és Rogán Antal képe mellett olvashatjuk: „Ti dolgoztok, ők lopnak!” Mindenki találja ki, hogy ki a ti és kik az ők.


Már iránytű kell

És ha nem vagyunk elég szomorúak, akkor a következő táblánál már biztosan azok leszünk vagy még értetlenebbek. Előttünk tornyosul Botka Lászlónak, a baloldal régi-új reménységének fotója, a „Tegyünk igazságot, fizessenek a gazdagok!” felirattal. És egyre zavartabbak leszünk, már nyugodtan elkönyvelhetjük, tényleg eltévedtünk. Mi vagyunk a nép és keressük a kijáratot a rengetegből. Kik a gazdagok, kik fizessenek, és ki tegyen itt igazságot, amikor két plakát is egymásra vicsorog, mi több, szinte ordítja: Te vagy a maffiózó, te lopsz! Mi lesz itt az alig egy év múlva sorra kerülő választásokon? Plakátútvesztő. A lovakhoz hasonlóan szemellenzőt raknék a gépkocsivezetőkre is, hogy csak előre lássanak, de ezt a KRESZ nem teszi lehetővé. Jó lenne, ha érvényt szerezhetnének a régi szabálynak, ami nem engedte meg, és talán most sem engedi, hogy pár száz méternél közelebb legyen egy óriási hirdetőtábla az autóutakhoz. Különben nemcsak a forgalmat zavarná meg, hanem az egyébként már rendesen megzavart agyunkat is. Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ