RSS Feed

Bezzeg a németek!

Mogyorósi Géza - 2017. 04. 04. 8:59:06 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Bezzeg a németek!

Nem csak Magyarországon divat irigykedni, (na jó, példaképként tekinteni) a világot exportárúval elárasztó NSZK-ra. De Berlinben élve azt is látom, hogy azért a németeknek is megvan a maguk gondja 2017-ben, amikor kiderül majd, hogy ki marad/lesz a 83 milliós állam következő kormányfője.

Emlékszem, Európa térképe komoly változásokon ment keresztül a 90-es években. Felbomlott a Szovjetunió, kettészakadt Csehszlovákia és a Balkánon is régi-új államok születtek. Ezekkel a tendenciákkal éppen ellentétes irányú volt, ami Németországban 1990 nyarán, őszén történt. Már bő negyedszázad telt el az újraegyesítés óta! 2004 májusáig a hajdani NDK volt az egyetlen korábbi szocialista állam, mely (beolvadva az NSZK-ba) az Európai Unió tagjaként bontogathatta szárnyait. S máig jobbára kevesebbet keresnek, többet munkanélküliskednek a volt DDR tájain az emberek. Igaz a 90-es évek közepének 4,8 milliós állástalan rekordját 2017-re sikerült közel megfelezni, de a menekültáradat egy – integrálható – része például, még évekig a német társadalom segítségére szorul.

Az egyre fáradtabb kancellárnő pedig araszolgatva 180 fokos fordulatot tesz a migránsok ügyében. Április küszöbén például afgán srácok újabb csapatát röpítették vissza – közel négyévtizede – harcok sújtotta, „biztonságos” hazájukba. Hm. De, ha annyira tuti hely Afganisztán, mit csinálnak ott a Bundeswehr katonák és szövetségeseik 2017 tavaszán? Angela Merkel, aki 2005 óta a német külügyek frontasszonya is, most egyre kellemetlenebb idegenajkú partnerekkel kénytelen tárgyalni. Májusi, moszkvai útja előtt meggyűlt már a baja az új amerikai, s a régi török elnökkel is. A Brexit-rejtély – londoni terrortámadással spékelve – szintén kényes téma a szuper választási évben.

Hamarosan két német tartományban, majd szeptemberben az alsóházi szavazáson járulnak az urnákhoz az EU legnépesebb tagállamának polgárai. Egész Európa, sőt a kontinens és a külvilág kapcsolataira - így a német-magyar viszonyra is - komoly hatással lehet, hogy Merkel marad-é az őszi voksviadal után is az NSZK kormányfője, avagy szocdem riválisa, Martin Schulz alakíthat majd szövetségi kabinetet Berlinben? A német polgárok húsvét közeledtével egyszerre vágynak a jóléti társadalom stabilitására, s várják a változásokat. Mert a 83 milliós Szövetségi Köztársaságban is gond a gyermekes (gyakorta bevándorolt) családok szegénysége, a 2,8 milliós munkanélküliség, meg az öregkori pénzszűke, s a lakásbérek/árak folyamatos emelkedése. Ugyen milyen ismerős – közép-európai – problémák ezek Berlintől Budapestig!?

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ