RSS Feed

A keleti Winnetou

Csontos Tibor - 2017. 04. 12. 8:00:16 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A keleti Winnetou

A létező szocializmus első számú indiánjaként emlegették, de nevezték a scsevapcsicsawesternek műanyag indiánjának is A Nagy Medve fiai, az Osceola, vagy az Ulzana főszerepét játszó Gojko Miticet. Igaz, soha nem volt Winnetou, mégis a Kelet Winnetoujaként címkézték. A most hetvenhat éves színészt húsvétkor újra láthatjuk az egyik kertévé sorozatában: Karl May híres főhősének apját, Incsu Csunnát alakítja majd.

Kamaszkorunkban Gojko Miticet, az endékás és a jugoszláv indiánfilmek, vagyis a bochwurst illetve a csevapcsicsawesternek hajdani nagy sztárját rajongtuk körbe, miközben izgalmunkban lerágtuk a körmünket a Fehér farkasok, a Tecumseh, az Apacsok című ipiapacsos filmjei nézésekor. Az sem kezdte ki az általa vadkeleten teremtett vadnyugati illúziót, hogy kiderült: Mitic, az endékás és a jugoszláv prériken ORWO-filmre  forgatott indiántörténetek korabeli csillaga nem echte amerikai, hanem szerb volt. De hát Charles Bronson indiánfilmjeitől sem vette el a kedvünket az, hogy a hollywoodi megasztár lengyelnek vallotta magát. 

Mitic mítosszá válása az 1965-ben készített A Nagy Medve fiaival indult, két év múlva jött a a Vadölő. E két filmet eleinte nem szinkronizálták. Nem semmi volt, amikor a keletnémet indiánok anyanyelvükön kibáltáék: Uff! Uff! A harmadik, az 1968-as  Sólyom nyomában után a rendező, Gottfried Kolditz már azt nyilatkozta: "Gojko Mitic lesz az egyetlen igazi sztárunk!" Igaza lett. A magyar falusi búcsúk céllövöldéiben az ő arcmásával ékesített kulcstartókra lehetett lődözni... 

Gojko Mitic játszott Robin Hoodot, D'Artagnant is, de igazán indiánként hódított, amit a kilencvenes években észak-amerikai indiánok is hitelesítettek. Egyik chemnitzi pénzes rajongója ugyanis kivitte a színészt egy újvilági indiánrezervátumba, ahol miután levetítették az összes indiános filmjét, az ottaniak keblükre ölelték a hajdani endékások e filmes Karel Gottját.  Az indiánok szerénységével Gojko Mitic egyszer azt mondta: "Nem éreztem, hogy sztár vagyok, akkoriban nem is volt szabad sztárságról beszélni. A közönség szeretett, egy voltam közölük." 

Azért az szép volt, amikor a Forradalmi Ifjúsági Tavasz március tizenötödikei kötelező iskolamozijában a Föltámadott a tenger helyett az Osceolát néztük meg. Gojko Mitic-csel a főszerepben. Vagy a tanácsköztársasági március 21-én A Nagy Medve Fiait a Nagy Kun Béla fiai helyett. 

Mai szemmel nézve ezeket a filmeket, vetítésük után, esetleg közben is bedobnánk egy tüzes vizet, hogy ne legyünk sápadt arcúak, de nosztalgiázásra első osztályúak. 

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ