RSS Feed

Trump sem küld meghívót Orbánnak

Dalia László - 2017. 04. 01. 8:00:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Trump sem küld meghívót Orbánnak

Régen ijedt be így a magyar kormány, mint most CEU ügyben. Reggel a felsőoktatási államtitkár még össze-vissza beszélt, hogy odahaza is kéne egyetemet alapítania a CEU New Yorkban, délután Lázár János már azt mondta egy éven belül minden kérdést tisztázni lehet, este Kovács Zoltán már nem értette, hogy a CEU miért olyan törvényt akar visszavonatni, ami még nem is került a parlament elé. Aztán hazajött Orbán és ötösbe kapcsolt.

Hihetetlen színeváltozás, páni félelem lett úrrá a kormányon, amikor kiderült, hogy bizony az USA-ban a republikánusok és a demokraták is megvédik az amerikai egyetemeket, de még az elnök sem nagyon tehet mást, vagyis alighanem most játszották el azt a sanszot, hogy Orbán végre találkozhasson egy élő amerikai elnökkel. Állítólag februárban maga Schmidt Mária nyilatkozott oda, hogy lám milyen demokrácia van, a CEU is ontja a liberális eszméket. Erre mondta egy régi vágású politikus, hogy ő megtanult a sorok között olvasni az átkosban, így már akkor rossz érzése volt. 

Több elemzőtől is hallottam, hogy két-három héten belül kilúgozzák ezt a remek ötletet, s ha egy napon belül ennyi minden történt, akkor nem is kell addig várni, de a károkozás már megtörtént. S alighanem Gerő András mondta jól, aki egyébként maga is tanít az egyetemen, hogy egyszerűen nem tudja felfogni, Orbán miért engedte ezt az akciót, hiszen semmi haszna nincs belőle, viszont kára annál több. És tényleg, elfáradt a vezénylő tábornok, vagy elbódult a saját hatalmától és képtelen felmérni, hogy hol kezdődik a fal. Ez az ostoba törvényjavaslat egyébként is bűzlik. A románok sem hülyék, ha rájönnek, hogy a z erdélyi magyar egyetemeknek sincs otthon campusa, azonnal bejelentkeznek és miért ne tennék. Igaz, nem ez az egyetlen eset, amikor olyat rovunk fel másoknak, amit mi vidáman megteszünk Erdélyben vagy Felvidéken. 

Orbán az utóbbi három napban úton volt Valetta és Varsó között, s talán nem ártott volna, ha tájékozódik, mielőtt péntek reggelé bemegy a Kossuth Rádióba. Miközben ugyanis távollétében a kormány emberei fokozatosan hátráltak ki a CEU elleni támadásból, szegény Németh "Rezsi" Szilárd nem is értette a nemzetközi felháborodást, Palkovics államtitkár még azt is mondta, hogy ez nem Soros-ügy, a rádióban Orbán csalást és Soros-egyetemet emlegetett. Egy nem létező törvény alapján rágalmazta meg a CEU-t. Pedig a riporternő ezúttal nem tökéletesen kérdezett alá, sőt azzal kezdte, hogy "kellett nekünk ez az ügy?" A CEU azonnal visszautasította a miniszterelnök vádjait, a világ 150 vezető közgazdásza már aláírt egy tiltakozó levelet, így ez a háború folytatódik. És félő, hogy Orbán számítása nem jött be, Trump ezek után sem fogadja.
Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ