RSS Feed

Diurnus

Csontos Tibor - 2017. 03. 30. 8:55:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Diurnus

Az újságírás pápájaként emlegették. Néha azt hitte, a kelleténél is többet publikál, és teleirkálja a világot. Lengyel László politológus azt írta róla, hogy a rendszerváltás első nemzedéke Diurnuson nőtt fel, s ha volt jelentősége akkor a szabad gondolatnak és a szabad szónak, ezt a Diurnus-újságírás teremtette meg. És ha majd egyszer összeállítják a rendszerváltás szótárát, Diurnus szavaiból, kifejezéseiből lesz benne a legtöbb. Nyolcvanhét éves korában elhunyt Bodor Pál.

Esszéi, publicisztikái a könyvespolcomon Bálint György A toronyőr visszapillant című kötetének és Ady Endre publicisztikai írásainak szomszédjai. Miközben műfordító is volt, de hat regénye is megjelent, az erdélyi szászokról írt Svájci villa négy kiadást ért meg és németül is piacra dobták Berlinben. Bodor Pál, Diurnus számomra mégis publicista volt. A publicista. Aki őszintén lelkesedni kívánó, abszurd alakként is jellemezte önmagát, akinek A kíváncsiság mestersége - Ami taníthatatlan és ami megtanulható az újságírásban című kötete számomra mindig is a szakmám bibliája volt. 

Valósággal teleirkálta a világot, Kaján Tibornak is éppen ez adhatta az ötletet, hogy a Bodor Pált ábrázoló karikatúráján egy végtelenített papírgurigából táplálkozó írógép elé ültette a klaviatúrán folyamatosan zongorázó-író, érzelmeit is betűformába öntő Diurnust. Egyszerre volt tanár, pap, pszichiáter, aki folyamatosan dialógust folytatott. Napi, lírával átszőtt gondolatfutamai a nyolcvanas évek második felében a Magyar Nemzetben, a kilencvenes évek első félidejében pedig a Népszabadságban jelentek meg, majd átköltözött az internetre. Naponta szembesített bennünket létezésünk politikai, közéleti, közérzeti, kulturális hordalékaival. Esztendőnként háromszázhatvanötször. Meg is jegyezte egyszer, hogy keserves dolog ez, de mégis lelkesen, boldogan, olykor dühösen írta meg a napok igazságát, miként ezt a fajta publicisztikáját jellemezte. 

Története budapesti születéssel kezdődött és erdélyi léttel folytatódott, ahol hihetetlenül gazdag szellemi élménypoggyászra szert téve az ottani közíró iskola egyik legjobb tanára és tanítványa is egyben. Filozófiai szak a kolozsvári egyetemen, irodalmi munkásság az Utunknál, az Irodalmi Kiadónál, a Kriterionnál, majd lemondásig főszerkesztői munka a román rádió és televízió magyar-német adásaiban. A hatvanas évek végén a Magyar Nemzet átvette egy különös sorsú hadirokkantról szóló írását, mire Mihályfi Ernő főszerkesztő megjegyezte neki, ha repatriál, náluk mindig várja egy íróasztal. 

1983-ban áttelepült Magyarországra, itt találkozott Oltványi Ottóval, az MTI korábbi bukaresti tudósítójával, akkor már a távirati iroda igazgatójával, akinek érdeklődésére idézte a román jassznyelvi mondást: "Húzogatom a macska farkát". Vagyis nyomorog. Az nem lehet, mondta Oltványi és biztatta, keresse meg Soltész Istvánt, a Magyar Nemzet főszerkesztőjét. Önéletrajz helyett néhány írását mutatta meg, mire a főszerkesztő azonnal szerződéssel kínálta, s persze, megkapta a korábban beígért íróasztalt is. S elindult a Diurnus-rovat is, az 
álnévnek a főszerkesztő külön örült, úgy vélte, ha a szerzővel történik valami, a név mögé rejtőzve bárki beugorhat helyette. Az álnévnek azonban más praktikus oka is volt. Az áttelepült Bodor Pál féltette a Bukarestben maradt tizennyolc éves Johanna lányát, ezért a lap titkársága is tudta, titokban kell tartaniuk, kit rejt a Diurnus-név.

Szeretetre méltó személyiség volt, társalgáskor is ugyanolyan finom, érzékeny, odafigyelésre késztető, miként az írásaiban. S midőn találkoztunk, megkérdeztem tőle, milyen címet adna addigi életének. - A jóhiszemű tévedések és tragédiák vígjátéka között kutakodnék cím után - válaszolta. Bodor Pál, aki gyakran mondta, hogy évtizedek rendetlen archívumát cipeli magával. Azzal érvelt, hogy emlékirataihoz három köbméternyi cetlit, feljegyzést kellene rendbe raknia, de az is igaz, hogy sok mindent felidéznek benne, segítségükkel sok mindent meg tudna írni, ha kapna még hozzá néhány évtizedet.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ