RSS Feed

Itala

Csontos Tibor - 2017. 04. 09. 8:36:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Itala

Úgysem hiszi el senki, hogy Békés Itala kilencven éves lett. A napokban köszöntötték és ünnepelték a Madách Színház Tolnay Szalonjában. Úgy öltözött fel, mint egy tinédzser, miként a derűje, a kisugárzása is olyan volt, mint egy tinédzseré. Ezúttal is hozta rokonszenves, olaszos vidámságát.

De hát mégiscsak olasz édesanya gyermeke, akinek a keresztnevéből hiányzik a második i betű és egy ékezet, ám a mediterrán bájosságú Itala mégiscsak Itáliát idézi.  A szalonos ünnepségen Szirtes Tamás, a Madách Színház ügyvezető igazgatója azzal indított, hogy hosszú köszöntő beszédre is készülhetett volna, de úgy gondolta, hogy ezen az estén legfeljebb két szónak lehet a legnagyobb sikere. Ez a két szó pedig a Békés és az Itala. Kétségtelenül nem mindennapi életteljesítményt tudhat magáénak a színésznő, akinek - és ezt sokan leírták már - egyszerűen nincs kora. Müller Péter nem kevés fekete iróniával jegyezte meg, hogy amikor ő - mármint Müller Péter - már nem lesz és Békés Itala itt marad, a színésznő gond nélkül lemegy majd spárgába az író sírja felett. Enyedi Ildikó filmrendező pedig, akinek a Testről és Lélekről című, Arany Medve-díjas filmjében is játszik, a "legfiatalabb barátnőjének" nevezte a születésnapjára küldött levelében. Enyedi négy éve látta az Örkény Színház Zsótér-rendezte Cseresznyéskertjében Békés Italát, s olyannyira lenyűgözte az alakítása, hogy a Tetstől és Lélekről kész forgatókönyvébe beírt egy neki szóló szerepet.

Ritka gesztus egy ritka színésznőnek. Nem kellett rábeszélnie, hogy ennyi idősen is vállaljon filmszerepet. Miként Kurtág György rábeszélte annak idején az egyszemélyes színház műfajának hazai megteremtésére. Mely teátrumban Békés Itala egyszerre volt színész, rendező, díszlet- és jelmeztervező, menedzser, direktor. Vagy ahogyan Örkény István rávette, hogy megírja élete történetét. Örkény azzal biztatta, ne hagyja, hogy "eredeti, őszinte, önironikus stílusához" bárki más hozzányúljon. Három könyvet is írt, az egyik a Hogyan lettem senki? címmel jelent meg. Ezzel is utalva Jászai Marira, aki egyszer azt mondta magáról: " Senki voltam, azért tudtam mindenki lenni." Ő ugrott ki Rodolfó bűvészdobozából, tánciskolai lemezeket jelentetett meg, művészeti képességfejlesztő iskolát alapított, ikertestvérével, Békés András operarendezővel ő készítette ez első magyar pantomim műsort, és akkor hol vannak még a szerepei...


A kornélküliség mellett az is állandósult jelző már Békés Italával kapcsolatban, hogy sokoldalú, hiteles, írói és színházszervezői, menedzseri tehetségű is, hallatlanul gazdag és színes egyéniség. Nem véletlenül hasonlították Charlie Chaplinhez is, őt tartják szellemi rokonának, s írták róla, hogy előbb tudta, mi a groteszk és az abszurd, mint Grotowski. De hát mindez ott van most besűrítve a Tolnay Szalonban megnyílt kiállításba, ahol fényképek, plakátok sokasága idézik a színésznő hihetetlenül gazdag múltját. Azt a múltat, amely megteremtett egy műfajt is, ezt a műfajt pedig Békés Italának hívják. Merthogy műfaj lett az egykori, cérnaegyetemnek is nevezett Ranolder Klára Ipariskolában végzett varrónőből, aki például a Vidám Békés Este című programja exportműsor lett, mivel bejárta vele a fél világot. 

Mostanában az Örkény Színházban küzd a tapsviharok szelével,mi több, a születésnapra új lemezzel jelentkezett, melynek címe: Salto Mortale. A borítón Sajdik Ferenc karikatúrája azt a pillanatot rögzíti, amikor hősnőnk a nyolcvanasról a kilencvenesre ugrik. Jöhet a százasra való ugrás.

Boldog születésnapot kívánunk Békés Italának!

Fotó: Madách Színház
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ