RSS Feed

Angela Merkel strapás éve

Mogyorósi Géza - 2017. 03. 27. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Angela Merkel strapás éve

A hamarosan megérdemelt húsvéti szabadságát töltő német kancellárnő rengeteget van úton bel- és külföldön. Márciusban Washingtonban tett villámlátogatást, május elején pedig Moszkvában folytat tárgyalásokat. Úgy látom, Donald Trump elnöknél jobban szót ért régi ismerősével, Vlagyimir Putyinnal - az oroszul is kitünően beszélő - Angela Merkel.

A Fehér Ház fura új ura nem igen találta meg a hangot az EU nagyasszonyával. Angela Merkel és a washingtoni fotósok nógatására sem volt hajlandó (extra) kezet rázni berlini vendégével Donald Trump. Stílusa, mimikája, alternatív igazságtartalmú hadovája maximum legszűkebb szavazóbázisának tetszhet bő két hónappal beiktatása után. A német kancellárnő mégsem repült feleslegesen az Atlanti-óceán túlsó partjára. Az okos, megfontolt asszony végre tudja - sejti! - hányadán áll Nato-partnerével. 

A másik szövetséges, a török elnök e közben bőszen nácizta a német politikusokat, köztük Merkelt is. Rezep Erdogan tejhatalomról álmodozik, s a tavalyi puccsra hivatkozva küldi rács mögé vélt, avagy igazi ellenfeleit. A demokratikus NSZK-ban nem örülnek annak, ha isztambuli, ankarai kormánytagok, megmondó emberek akarnak propagandagyűlést tartani Európa szívében. A Németországban élő mintegy 3,5 millió török gyökerű polgár közül úgy 1,4 millióan rendelkeznek választójoggal őshazájukban (is). Miközben az aktuális menekült kérdés még mindig napirenden van, felmerül a gyanú, hogy nehezen lesznek integrálhatók a 2015 óta érkezett migránsok, ha az évtizedek óta itt élő törökök/muzulmánok lojalítására sem számíthatnak a németek. 

E közben új államfője és SPD vezére lett az NSZK-nak a tavasszal. Ez utóbbi, Martin Schulz egyben Merkel kihívója is a szeptemberi, alsóházi választásokon. A Brüsszelből Berlinbe katapultál szocdem kancellárjelőlt annyit már elért, hogy a baloldal optimistán tekint a szuper választási év elé. 2017-ben már több, mint 12 ezer polgár lépett be a legrégebbi német pártba, melynek taglétszáma így meghaladja a Merkel vezette Kereszténydemokraták (CDU) bázisát. Ám az őszi, Bundestag voksviadalig még sok víz folyik le a Spreen. Túl a berlini, londoni teorrtámadáson lesz még húsvéti locsolkodás, külpolitikai acsarkodás, s röviddel a Munka Ünnepe után a kancellárnő Moszkvába röppen hivatalos látogatásra. Vlagyimir és Angela régi ismerősök – szerintem – félszavakból is értik egymást! Az EU-Oroszország és az NSZK-Oroszország jó viszony helyreállítása 2017 fontos feladata lesz: bár ezt aligha nézi jó szemmel a külpolitikailag egyre magányosabb Donald Trump.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ