RSS Feed

King Kohl '87

Mogyorósi Géza - 2017. 03. 19. 8:00:49 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

King Kohl '87

Aligha tévedek, hogy a magyar kormányfő idén tavasszal is felköszönti német atyai jó barátját, a volt bonni kancellárt. Közös dr. Orbán Viktor és dr. Helmut Kohl múltjában, hogy igen fiatalon jutottak fel a nagypolitika csúcsára: a Fidesz vezér még a CDU korábbi frontemberénél is fürgébbnek bizonyult.

A német újraegyesítés atyjaként tisztelt egykori bonni kormányfő, dr. Helmut Kohl áprilisban ünnepli 87. születésnapját. A tolókocsiba kényszerült közép-európai politikust külföldről is rengetegen felköszöntik majd húsvét közeledtével. Szerintem a magyar miniszterelnök is hamarosan betoppan egy csokor virággal a Kohl házaspárhoz. Kézcsók, meghajlás, joviális mosoly. Vaku villan. Szép volt fiúk! 
Hajdanán mindkét politikus - a kezdő és az öreg róka  is - jóban voltak a liberálisokkal. Egyikük sem emlékszik már nagyon a 20. század végére. A német kancellár akkor mondott búcsút a hatalomnak és a keresztény-szocdem koalíciónak, amikor a magyar „tanítvány” 1998-ban csúcsra érkezett. Az NSZK-ban ma sokan találgatják, hogy vajon Angela Merkelnek sikerül-é megdöntenie Kohl 16 esztendőnyi rekordját a kormány élén? Nem kizárt, hogy Orbánnak is ilyen álmai vannak. De lássuk az ünnepeltet!
Az 1930-ban világra jött ex-kancellár a háború befejeződése után csatlakozott a frissen alakult Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU). A pártnak - ma már tudjuk - majdan elnöke lesz, a tinédzserkorában "Hosszú"-nak ("Lange") becézett karcsú fiatalember. A Konrad Adenauer kormányfő nevével fémjelzett "gazdasági csoda" korszaka a nagypolitika kapuit is szélesre tárta a CDU őspárttagja előtt. Kohl '59-től a ludwigshafeni kereszténydemokraták irányítója. A jó humorú, nagy dumás, enni-inni szerető, 47-es cipőt viselő, 30 éves óriás 1960 nyarán vezeti oltárhoz a 12 évvel korábban megismert Hannelore Rennert. A jövőbeni "First Lady"-től két gyermeke születik, s közben az ifjú, pipával fényképezkedő, szemüveges férj rapid araszol a karrier létrán felfelé. 
Kohl 39 esztendősen Nyugat-Németország legfiatalabb tartományi kormányfője lett. Noha már a 70-es években kancellári álmokat dédelgetett -Viktort éppen beiskolázták - szociáldemokrata druszáját, Helmut Schmidtet csak 1982-ben sikerült kiütnie a nyeregből. S innen szinte mindenkinek ismerős "King Kohl" karrierje, melynek csúcspontja a berlini fal 1989 novemberi ledőlése és az 1990 őszi újraegyesítés volt... Az egykori nyugat- majd össznémet kormányfőért, aki 1982-től rekord ideig, 16 évig volt a szövetségi köztársaság kancellárja sokan aggódnak az elmúlt időszakban. Hónapok óta nem szerepelt a képernyőn a tolókocsis férfi, pedig sokan lennénk kíváncsiak véleményére a világpolitika aktuális témáival kapcsolatban. De  félő, hogy az európai egység egyik legerősebb támogatója már soha nem jut szóhoz.

Fotó: -a-
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ