RSS Feed

Étrendetlenség

Odrobina Kristóf - 2017. 03. 20. 8:12:47 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Étrendetlenség

Nehéz nem észrevenni azt a futótűzként terjedő jelenséget, amely az étrend és az életmód nevetséges irányba való megváltozását kíséri túlnyomórészt a fiatalok körében. Azt már megszoktam, hogy az elégedetlenség piacvezető országában élünk, de ez az új divat már lassan az én fejemben is lekapcsolja a biztosítékot, elveszítve ezzel a kortársaimba vetett összes hitet.

Nem kétséges, hogy a mai tizenévesek és huszonévesek legnagyobb problémája a saját maguk által morzsára kiszámolt porciók és a röhejesebbnél röhejesebb étrendek kialakítása, mindezt csupán azért, mert azt hiszik, ettől elvileg szépek lesznek és jól fognak kinézni a strandon.

Valóban az egész világon tudják már, ma a magyar ember elsősorban arról híres, hogy soha semmivel sincsen megelégedve: ha esik az eső, az a baj, ha hetekig verőfényes napsütés uralkodik, az a probléma, illetve ha túl meleg van vagy túl hideg, nekünk az sem jó. Korunk legnagyobb gondja azonban általában mégis saját magunkkal szokott lenni, pontosabban a külsőnkkel, ami nem is akkora csoda, hiszen a tévében és plakátokon a tökéletesen megformált testű férfiakat és nőket látni a nap minden percében. Úgy gondolom, legnagyobb részt ez lehet az oka annak a nevetséges divatnak, ami a fiatalok étrendjében és életmódjában megfigyelhető.

A lányok körében divat lett a napi kétszeri, vagy akár egyszeri étkezés főként így a tavasztól nyárig terjedő hónapokban, hiszen tökéletes alakkal lehet csak kimenni az utcára lenge ruhákban, és a strandon is csak milliméteres pontossággal kiszámított derékkal szabad megjelenni. A minap a buszon hallottam egy tizenévesnek tűnő lánytól, hogy lassan egy hónapja csak - és kizárólag - szép gyümölcsöket eszik, mert egy új kutatás szerint a szép ételektől megszépül a fogyasztója is. Olyan furcsán néztem magam elé, amennyire csak tudtam, és bár próbáltam visszafogni a vulkánként kitörni vágyó hahotázást, az mégis kegyetlenül kitört belőlem – bár büszke azért nem vagyok rá. Jobban belegondolva, ha ez valóban így működne, a világ minden táján csak csodálatosan szép emberek élnének, és nem rendeznének több szépségversenyt, sőt, még az óvodában sem lehetne csúfolni senkit azzal, hogy csúnya. Mindemellett a reklámszakma is értelmét veszítené, hiszen tökéletes testű embereknek nem kell a tökéletes testű emberekkel való reklám.

Az étkezés gyakorisága még egy dolog, de az a kevés étel is, amit le kell tuszkolni a torkokon már-már a nevetséges szintet nyaldossa a képzeletbeli mércén. A különféle bio, paleo, fogyo, hipo és még ki tudja milyen „o”-val végződő ételek - amellett, hogy háromszor annyiba kerülnek, mint az átlagos termékek - még az egészséget sem szolgálják, de még szebbek sem lesznek tőle a fogyasztóik. Úgy vélem, az egyetlen eredmény, ami ezzel az étrenddel elérhető csupán az, hogy hosszú távon egyre több betegséggel kell számolnia az illetőnek, ami ellen nagyon nehéz lesz védekezni jól működő szervezet nélkül – de végül is, ha szépek vagyunk, és tökéletes alakunk van, mindez nem is számít, ugyebár? A lényeg úgyis az lesz még egy jó ideig, hogy bámuljanak meg az utcán vagy a strandon és legyenek jó véleménnyel rólunk. 

Természetesen ebből már egyértelműen az következik, hogy a fiatalok kizárólag a külső alapján választják meg párjukat, ami lássuk be őszintén: egyáltalán nem biztosít hosszú távú kapcsolatot. Egyértelmű, hogy az ilyen butaságokat a média sulykolja belénk a nap minden percében, azonban én úgy gondolom, hogy csak annak az életét lehet befolyásolni, aki hagyja is azt.


Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ