RSS Feed

Az Ország Tojása

Csontos Tibor - 2017. 03. 26. 8:00:51 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az Ország Tojása

Az Ország Tojásán dolgozik Zsigóné Kati. Ezzel a címmel érkezett hír a szerkesztőségbe. Így tudtuk meg, hogy az Ország avagy a Magyarok Kenyere, az Ország Tortája után most már tojása is van az országnak. Szép, nemes kezdeményezés, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége is bizonyára örül, hiszen ennek apropóján népszerűsíthető a jó magyar tojás. Európa legjobb tojásdíszítője, a Tojásdíszítés Királynője, Zsigóné Kati már dolgozik az Ország Tojásán, jövő húsvétra készen is lesz. "Az országunkra jellemző mozzanatokkal" díszíti majd. Gondolom, nem választási tojás készül.

Nyilván a Feszty-körkép nem lesz rajta, és remélhetően kampánycélokat sem szolgál majd az országnak ez a 2018-ra időzített tojása, vagyis nem láthatjuk rajta politikusok miniatűr portréit. Bár abban sem vagyok biztos, hogy ebben az átpolitizált országban a tojásokat érintetlenül hagyja- e a politika. Amit egyelőre tudunk, az, hogy Zsigóné Kati, népi iparművész, Európa legjobb tojásdíszítője nagy bejelentést tett: 2018 húsvétjára elkészíti az Ország Tojását. A bejelentéskor azt is elmondta, hogy a különleges és értékes hímes tojás tervezése évek óta tart. Feltételezem, nem arra várt, hogy csökkenjen a tojás áfája. 

"Az Ország Tojásán megjelenő motívumok sokszínűsége tükrözi az országunkra leginkább jellemző mozzanatokat. Az elkészítésénél sok technikát fogok alkalmazni, a világon egyedülálló alkotásnak ígérkezik, értéke milliókban lesz mérhető, de szeretném, ha nem az értéke, hanem a mondanivalója miatt kapna főszerepet. Így szeretném gazdagítani Magyarország kincseit, művészi értékeit. Ennél többet most nem árulhatok el róla." Ezt is Zsigóné Kati mondta, akit Dubaiban a világ öt legjobb tojásdíszítője közé választottak. És aki mert egy ekkora tojást álmodni, ami igazi meglepetésnek ígérkezhet, ha már a népi iparművész ennyire titkolózik. Így azt sem tudjuk, hogy lesz-e az Ország Tojásán számkarakter, amely a tyúk tartási módjára utal, s amely ugye úgy fest, hogy a 0 biotojás, az 1-es szabadtartás, a 2-es alternatív tartás, a 3-as ketreces tartás.

Végül is mindegy. Legyünk büszkék majdan az Ország Tojására, hiszen mint Mr. Higginson 1862-ben méltóztatott leírni: "A tojás a legtökéletesebb dolog az univerzumban." És Zsigóné Katinak köszönhetően egy olyan ország tojása készülődik, amely országról ugyanezt próbálják elhitetni. Nem esik hát messze a tojás az országától. Egyébként pedig azért is jó választás az Ország Tojása, mert a tojás annak a fajta szociális érzékenységnek is az országos kifejeződése lehet, amely IV. Bourbon Henrik francia királyt jellemezte a a tizenhatodik századból. Ő nem azt mondta, hogy egyetlen szegény földművest sem hagy az út szélén, hanem azt akarta, hogy " Ne legyen az országomban olyan szegény földműves, akinek nem jut minden vasárnap egy tyúk a fazékba!" 

Bízom Zsigóné Kati népi iparművészben. Bízom abban, hogy valóban az országunkra leginkább jellemző mozzanatokkal díszíti majd az Ország Tojását. Mi tagadás, lennének ötleteim az ő -egyébként persze igen gazdag - motívumkincsét bővítendő. 

Fotó: folkartszeged.hu
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ