RSS Feed

Hattyúdal

Regös István - 2017. 02. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Hattyúdal

Nem azért írok a külleméről, megjelenéséről, mert nő, mert szép nő. Akkor is írnék a külsejéről, hasonló típusú emberről, ha az történetesen férfi lenne. Mert az ember külseje és belsője elválaszthatatlan, és ha tetszik, ha nem, egész életében szerepet játszik. Van, hogy éppen ellenkező hatást ér el, mint azt az egyszerű ember gondolná. Például, ha egy szép nő bemegy az üzletbe, a figyelem hirtelen feléje fordul.

Ugyanez érvényes egy kisportolt, ápolt férfira is. De van úgy, hogy egy szép ember irigységet vált ki, mondjuk, egy új munkahelyen, legyen az férfi, vagy nő. Ez a prológus csupán azért íródott, hogy magyarázatot adjon arra, miért kezdem úgy ezt az írást, hogy Sándor Mária külső megjelenésével, bánatos szépségével robbanásszerűen tűnt fel a közéletben, és nem csak magassága miatt. 

Üstökös

Amikor Sándor Mária először megszólalt, fenntartás nélkül elhittem mindent, amit az egészségügyről mondott, és nemcsak azért mert magam is ismerem a helyzetet, hanem rám, rutinos, gyakorló újságíróra is érzelmileg hatott a fellépése. Amikor fekete ruhában bevonult a fekete ruhás ápolónő kategóriába, megteremtett egy izgalmas lehetőséget, valami szokatlant, valami mást és tiltakozásának stílust is adott. És ezt a feketeséget nem más találta ki, hanem ő maga. Feketeséget, ami uralja az egészségügyet. Feketeséget, ami a helyzet sötétségét húzza alá. Aztán ez a fekete ruhás nővér megszólítás egyre inkább szűkítette a mozgásterét. Mivel nem értett a politikához, honnan is érthetett volna, amikor maga is azt mondta, hogy ő csak egy egyszerű ápolónő, leszűkítette cselekvési lehetőségét. Nem bírt kimászni ebből a pozícióból és nem arról lett híres, nem arról ismerték fel, milyen eredményeket ért vagy nem ért el önkéntes harcaival, hanem csak arról, hogy ő a fekete ruhás ápolónő. Erre mondták Pesten pestiesen, na és akkor, mi van?


Óvjátok Máriát a máglyától!

És ez a harcos hölgy, ez a mi kis Jeanne d’Arcunk, fekete ruhájában egyre több helyen feltűnt, de valahogy sehol sem tudott igazán megragadni. Talán ő maga sem tudta, merre kellene elindulnia. Beállt azok közé, akik irtózva menekültek a politikai pártoktól, pedig bőven lett volna lehetősége arra, hogy megtalálja a neki megfelelő irányvonalat. Úgy tudom, kapott is ajánlatokat. De mint az összes többi profetikus vágyakkal megáldott vagy megvert, világjobbító szándékokkal küzdő ember egyre inkább szűkülő körben egyedül maradt. Eljutott odáig, hogy maga is rádöbbent, mocskos dolog a politika. Sándor Mária és barátai vagy társai, ahogyan nevezte őket, lassan-lassan egyre kevesebben lettek, vagy belefáradtak az országjárásba, nem kértek többet a pofonokból, és amikor hátranézett, már az a néhány barát is eltűnt. Mindig is mondtam, jobb sorsra lenne érdemes Sándor Mária. A próféták ideje még nem jött el. A közvélemény gyorsan felejt, és még néhányszor fel fog tűnni, de nehezebb átváltozni, mint megszületni.


El a kezekkel Sándor Máriától!

De hát, ez nem elegendő ok arra, hogy ezt a jó szándékú, tisztességes embert össznépi módon bántsák. Nem tudom, nem is tartozik rám, hogy mi van a családjával, a közszereplésben soha sem tűnt fel férj vagy más családtag támogatóan. Nem tudni, ők hogyan viselték Mária tündöklését és mostani nehéz helyzetét. Mérhetetlen disznóság, hogy tanult szakmájában szinte képtelen munkát találni. Másrészről pedig majd’ mindegyik munkahely ösztönösen fél a rebbelisektől. A kórházakban amúgy is nehéz a helyzet, ezért mondják szinte mindenütt, hogy Sándor Mária-típusú emberek, csak púpot jelentenek a háton. Akkor mi lesz vele? Ez az öngyilkossági kísérlet, amiről sokfelé beszélnek, örülnék, ha csak kacsa lenne. Ennél azért keményebb lánynak képzelem el ezt a sudár, szenvedélyes, érzéki és érzelmekben gazdag asszonyt. Szeretném hinni, hogy megtalálja a helyét, kiheveri ezt a kirándulást és elfelejti azokat a mondatokat, amiket politikai hattyúdalában mostanában mond, csalódott mindenkiben és mindenki csalódott benne. Rájött, remélem, a forradalom felfalja a gyermekeit, miként a nagy francia forradalom is bizonyítja, de mindig bátor marad, aki mer. Ezért csak azt tudom mondani, Mária, ne hagyd magad, bizonyítsd be, vagy olyan erős, amilyennek hittek téged, és bízom abban is, hogy hallunk még rólad!


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére
ニューバランス ニューバランス 574 ニューバランス 576 ニューバランス 996 ニューバランス 1400 ナイキ スニーカー ロレックス 買取 ティンバーランド ブーツ